Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás Kárpátaljára

2015.11.17

 „A legértékesebb, amit tehet az ember: tegyen jót, legyen mindig vidám,….”

(Bosco Szent János)

 

ukrajna_csoport.jpg

 

Tantestületünk 28 tagja november 12-14-én – Bosco Szent János szellemében – három élménnyel teli napot töltött Kárpátalján a „Határtalanul!”program keretében. A program célja a határon túli magyar iskolák és az anyaországi oktatási intézmények közötti kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A sikeres pályázatok segítségével eddig magyarországi iskolák tanulói vehettek részt osztálykirándulásokon, ahol megismerték a határon túli iskolák életét, az ottani tanulókkal személyesen találkozhattak.

 

A pályázat most lehetőséget biztosított tantestületünknek, hogy mi is személyes tapasztalatokat szerezzünk, megismerjük az ott folyó oktató-nevelő munkát, adományunkkal támogassuk az ottani iskolákat.  

 

Kirándulásunk során Nagyberegen meglátogattuk a magyar állam által felépített és fenntartott Református Líceumot, a Nagyberegi Magyar Középiskolát, majd az állami fenntartású Beregszászi 6. számú Általános Iskolát, amely 2016-tól Horváth Anna beregszászi grafikusművész nevét veszi majd föl.

 

Tantestületünket meghatotta és egyben tisztelettel és csodálattal töltött el bennünket az az elhivatottság, odaadás, szakmaszeretet, amit az ottani kollégákkal eltöltött kis idő alatt tapasztaltunk. Az iskolák légköréből árad a mély magyarságtudat, a nyelv szeretete, a hagyományok ápolásának tanórába való beépítése, mint például a fafaragás és a szövés. De megkönnyezve hallgattuk végig a tanulók búcsú műsorát, ahol énekükkel és versükkel fejezték ki az igazi hovatartozásukat, hogy mit jelent nekik Kárpátalja és a magyarság.

 

Megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk rendszeresen találkozni az ottani kollégákkal, meghívni őket, s egy hosszabb távra szóló kapcsolatot kiépíteni és lehetőségeink szerint támogatni iskolájukat, az ottani tanulók iskolai munkáját további adományokkal segíteni. Látogatásunk végén pedig átadtuk tantestületünk 200 ezer forintnyi készpénz-adományát, amelyet a meglátogatott iskolák saját belátásuk szerint szabadon használhatnak fel a nevelő-oktató munkájukhoz szükséges dolgok beszerzésére. Úgy láttuk, jó helyre került adományunk!

 

Schmiedné Rácz Tünde tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

A mappában található képek előnézete Kárpátalja, 2015