Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kórustalálkozó Sajószentpéteren, 2015

2015.06.02

korustalalkozo_2015_k_1.jpg

 

Takács Alajos sajószentpéteri plébános nagyon sokat fáradozott azon, hogy a sajószentpéteri Római Katolikus Nagytemplomot festményeivel gazdagító Demeter István esperes atya születésének 100. évfordulóját méltóképpen megünnepeljék. E céllal hirdette meg 2015. május 17-ére a Demeter István emlékév utolsó rendezvényeként a kórustalálkozót, amelyet a sajószentpéteri nagytemplomban tartottak. Ez a találkozó tette fel igazán a koronát a rendezvénysorozatra.

 

A találkozónak három részt vevő kórusa volt:

  • a Miskolc Minorita templom kórusa, vezényelt Regős Zsolt,
  • a Miskolc Mindszenti templom kórusa, vezényelt Murvai Ildikó,
  • a Kazincbarcika Szent Család templom kórusa, vezényelt Kálmánné Lestár Kornélia és Kálmán András karnagy.

A templomba belépve a találkozón részt vevő kórustagok izgatott készülődése, dúdolás, hangolódás fogadott. Örömmel fedeztem fel sok ismerős arcot, köztük a kazincbarcikai cursillósokat, akik ”minden lében kanál módjára” ott vannak minden fontos egyházi megmozduláson, így – magam is cursillós lévén – különösen büszke voltam rájuk. A találkozót ők kezdték, és csengő hangjukkal igazán elkápráztattak bennünket. Őket követte a Minorita templom kórusa Regős tanár úr vezetésével, aki a rá jellemző módon széltében- hosszában betöltötte mozgásával is a templomot, „égig érő” énekük szinte falakat mozgatott. A találkozót a Mindszenti templom kórusa zárta, akik csodálatos harmóniában szólaltatták meg a kórusműveket.

A felcsendülő énekek alatt Demeter István esperes úr festményei szinte életre keltek és a számunkra eddig kibogozhatatlan rajzok is érthetőkké váltak. Tudom, hogy az ő művészlelke is együtt örült velünk ott, az Úr lábánál. Köszönet azért, hogy ezzel a nagyon szép élménnyel megajándékoztak bennünket Sajószentpéteren, és ahogyan kifelé menet többen megfogalmazták; reméljük lesz folytatása.

 

Nyikita Sándorné

Sajószentpéter

 

A mappában található képek előnézete Kórustalálkozó Sajósztp