Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIKULÁS JÁRT A PLÉBÁNIÁN

2015.12.14

 …a templom szép lassan megtelik, kicsi, és nagy gyermekek, felnőttek, izgatott zsibongás... Suttogás jár körbe, mintha a gyermekek azt gondolnák, talán nem jön el a Mikulás, és most zajonganak. Megtelnek a padsorok, egymásra mosolyognak a szülők, anya-apa között édes kicsi lányok, várakozó fiúcskák.

 Az animátorok is készülődnek, mosolyognak.

mikulas_1.jpgBevezető után rövid vetítés: a gyermek Miklósból felcseperedő Miklós püspök története.  Már a történet elején megmutatkozik Miklós jószívűsége, mikor a lovát is feláldozva megment egy rabszolgának szánt fiút.

 A történet után furfangos kérdések következtek, amihez az animátorok kis zöld, és piros lapocskákat készítettek a jó és rossz válaszok megkülönböztetésére, és váltakozva minden kérdésnél magasba emelkedtek. Csak néhány csalafinta kérdésnél lehetett ügyes gyermekeinket elbizonytalanítani.

 Később jelezték, baj van: késik a Mikulás, és eltűnt a telefonszámának második fele is. Na de nem kell elkeseredünk, - mondták, - mert a jó válaszok megmutatják a telefonszám hiányzó részét, így hamarosan már legalább a hangját hallhatjuk a közeledő Mikulásnak… aztán hamarosan ő is érkezik.

 

mikulas_2.jpg Csengőszó, nyíló ajtó, - a szemek mind odaszegeződnek, és egy angyal kíséretében már meg is érkezik ő, akire minden kicsi szíve már egy éve vár… Üdvözlés, topogó lábak, gyermekek, akik mind arra várnak, hogy elmondhassák, elénekelhessék a Mikulásnak a sok szorgalommal megtanult éneket, verset, átadják ők is ajándékaikat. Komoly határozott szereplések, huncut, mosolygós, vidám gyermekek. Mindnél látszik, bizony komolyan veszik, jónak lenni jó, és hogy még jobb adni, mint kapni...

 Egy fiúcska már türelmetlen, alig várja, hogy kifejezhesse a Mikulásnak mennyire várta, ezért az ölébe kéredzkedik és ott is marad, amíg az a Szent Teréz templomban tartózkodik...

 A Mikulás persze szeretettel megsimogatja fejét, és tűri a mocorgást és a szakállhúzogatást, figyelve közben a többi gyerekre is, akik egyre bátrabban, egyre többen jelentkeznek szereplésre.

 

 Na de mégis az este fénypontja, mikor a Mikulás jó tanácsokkal látja el a gyerekeket, és behozatja nagy utazó ládáját, egy tengerész ládát, aminek bizony külön története van, amit meg is oszt velünk.

 Vajon mit is rejt a láda? Természetesen a jó gyerekeknek szánt csomagokkal van tele, - persze nem sokáig,- mert az angyalka, és az animátorok segítségével a Mikulás hamar szét is oszt.

 Még egy pár köszönő szó, és a ritka vendégnek sajnos mennie is kell, mert még sok helyen várják, sok helyre szán még ajándékot, hogy még többen higgyük, és érezzük: a jóság, és a szeretet itt van köztünk és érdemes megtartani, vigyázni rá.

 

 Fehér ruhás, mosolygós angyalkával távozik, az elégedett gyermekek, és mosolygós szüleik is lassan elhagyják a templomot, de odakint még egy meglepetés vár rájuk, finom tea, és a télhez illő forralt bor várja az egyházközség jóvoltából a hazafelé indulókat.

 Szép este, szép összefogás, mindenki hozzátett és mindenki segített, így közösen jót alkottunk: Közösséget.

(Józsa Péter Ferenc és Anna)

 

A mappában található képek előnézete Mikulas_2015