Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Péliföldszentkereszti szalézi búcsú

2015.05.13

„Áldott a sok kéz…”

 

2015. május 9-én a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjaiból és tanáraiból álló küldöttség részt vett a hagyományos péliföldszentkereszti szalézi búcsú rendezvényein, valamint az ehhez kapcsolódó „Nyiss ránk!” Kulturális és Hagyományőrző Fesztiválon. Nem egyedül képviseltük Kazincbarcikát, hiszen a Don Bosco Iskola is külön buszt indított a rendezvényre, és a Plébánia is egy teli busszal hozta a legodaadóbb híveket Péliföldszentkeresztre. p_bucsu_2015_01.jpgKülön feladatként kaptuk Ábrahám Béla tartományfőnök atyától, hogy mutassuk be az iskolánkban folyó sokszínű tevékenységet a szalézi rendház körül felépített „szalézi utcában”.

Reggel hatkor már egy tucat szalézis tanár és másfél tucat diák gyülekezett a Szalézi Gimnázium előtt a busznál a szemerkélő esőben, hogy útra keljen a péliföldszentkereszti búcsúba. Az álmos diákok és tanárok fokozatosan élénkültek fel a buszon, és amikor megérkeztünk már mindenki pörgött.

Gyors pakolás, cipekedés, és egy fél óra alatt kész is volt iskolánk standja, hiszen „áldott a sok kéz”. Volt itt minden: óriás szappanbuborék, rakéta, szárazjég, légfegyver, testfestés, gyöngyfűzés, animátorok csalogatták, mozgatták meg az egyre gyarapodó számú érdeklődőt. Mert dél körül már megindult a búcsúra érkezők áradata, családok, fiatal párok, baráti társaságok érdeklődve figyelték a számukra távoli Kazincbarcikáról érkezettek nyüzsgő standját.

Jó, hogy ilyen sokan voltunk, hiszen így mindenkinek lehetősége volt kóborolni a bazársoron, ahol tényleg minden volt: hintók, lovak, lószerszámok, nagyon szép ajándéktárgyakat árultak, mindenféle finomságot lehetett enni, inni. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, hiszen remek idő volt, napsütés, kellemesen hűsítő szél.

Három órakor vette kezdetét a szentmise, melyet a tartományfőnök atya celebrált másfél tucatnyi szalézi segítségével. Több ezer fős tömeg imádkozott együtt itt a lourdes-i barlangnál, majd siethettünk át a nagyszínpadhoz, ahol azonnal kezdődött a Don Bosco életéről készült „Gyermekek fénye” c. rockopera ősbemutatója.p_bucsu_2015_02.jpg

A nagysikerű előadás után gyorsan beültünk a buszba, száguldottunk is hazafelé, hogy este fél tízkor meg is érkezzünk. Szemerkélő eső várt minket itthon. Fáradtan, de élményekkel telve búcsúzkodtunk egymástól. Itt is ott is felhangzott: „Jövőre is megyünk, ugye?”

Hiszen ott tényleg volt minden … mint a búcsúban.

 

Gyarmati Attila tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

A mappában található képek előnézete Péliföldsztkereszt_bucsu