Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közösségek

Cikkek

Kurityáni gyermeknapon - 2016.

2016.06.08

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Gyermeknap 2016, Kurityán

germeknap_2016_kurityan_kis.jpgKaritász Csoportunk a kurityáni gyermeknapon - 2016. május 26.


Kurityán 10 km- re fekszik Kazincbarcikától. Az iskola, egy klasszicista stílusban épült Batthyány kastélyban működik, mellette pedig kollégium van. Az iskola profilja enyhe, és középfokban sérült gyermekek nevelő oktató munkája, 1-től 8 osztályig, óvodával, és speciális szakiskolával. 

 

Egri Főegyházmegyei Jubileumi Karitász Találkozó.

2016.05.30

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Egri_Karitász_Találkozó

egri_karitasz_kis.jpg2016. május 21-én a Magyar Katolikus Karitász alapításának 85., újjászervezésének 25. évfordulója megünneplésére volt hivatalos az egyházmegye valamennyi karitász csoportja.

Mi is egy tele busszal indultunk Egerbe a sajószentpéteri karitász csoporttal karöltve reggel fél 8-kor, hogy időben odaérjünk a 10.00 órakor kezdődő ünnepi szentmisére.  Útközben János atya vezetésével imádkoztunk, aki a Karitász csoportunk vezetője.  Szentmise előtt az érseki palota udvarán gyülekeztünk Bazilikába való ünnepi bevonulásra, az úton a karitászcsoportok zászló rengetegét lobogtatta a májusi szél. Nagy élmény egy ilyen közösséghez tartozni, sok karitászos (no meg cursillós) ismerőssel lehetett találkozni. A bevonulás és egész napi program precíz  szervezése  Árvai Ferenc atya munkáját dicséri. Kedves találkozás  volt  a gyülekezés alatt, a Barcikai Karitász alapító plébánosával – Dr. Medvegy János atyával -  együtt örültünk, hogy a 20 évvel ezelőtti munka gyümölcse még megvan és tovább él,  sőt tovább fejlődik.

 

EURÓPA MÉRTANI KÖZÉPPONTJÁN KARITÁSZ-SZERETET

2016.04.19

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Tokaji_hegyalja

mertani_kozeppont_kicsi.jpgTokaj-hegyaljai zarándoklat - 2016. április 16-án

 

         Az emberi szó helyett – figyelemfelhívásként - Isten valamilyen jelet küld számunkra, amit oly sokszor nem veszünk észre.  A szándékot felismerni csakis benső hittel lehetséges. Ilyen jel volt számomra egy szentmise végi hirdetés, miszerint a karitász – János atya vezetésével - zarándoklatot szervez Tokaj-hegyaljára. Eszembe jutott a tarcali Áldó Krisztus, amely a hegyen mindig vár bennünket, és a templom csodája, amelyet az évenkénti alkotótáborokban  meglátogatunk. A szándékot tett követte, Jolika barátnőmmel Krokaveczné Marikánál jelentkeztünk a zarándokútra. 

 

Édesanyák! Fogjunk össze az imában!

2016.04.12

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Szent Mónika Imaközösség

szent_monika_imakozosseg_kicsi.jpgAz imaóra Juhász Imréné vezetésével történik, a csoporttagok egy kis imafüzetből közösen olvassák fel az imákat, közösen énekelnek, a csoport irányítója pedig összekötő imákat mond el, melyeket évek alatt sikerült összegyűjtenie. Megható volt látni, hogy milyen elszántsággal és kitartással imádkoznak Jézus Krisztushoz, a Szűzanyához, gyermekeikért, családjukért, a fiatalokért. 

 

A Szent Mónika Imacsoport

2016.04.11

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Szent Mónika Imaközösség

szent_monika_imakozosseg_kicsi.jpg A kazincbarcikai plébánia lelkes hívői több csoportnak is tagjai. Az  egyik ilyen csoport a Szent Mónika imacsoport, mely 2001. október 27-én alakult, akkor tartották első közös imaórájukat. Vezetőjük, Juhász Imréné Magdika, az ő ötlete volt a csoport megalakítása, amit az akkori plébános is támogatott. Minden évben kétszer tartanak országos találkozót, egyet Budapesten, egyet egy vidéki városban. Kazincbarcikán 2009-ben került megrendezésre az országos találkozó.

 

A csoport tagjai (15-20 fő) minden hónap első péntekén, így 2016. április 01-én is 17 órától tartották havi imaórájukat a Szent Család Templom, Mária kápolnájában.

 

Édesanyaként így nekem is lehetőségem nyílt, részt venni az imaórán, ahol a csoport vezetőjével beszélgethettem és bővebb információkat tudhattam meg a csoport tagjairól és céljukról. A találkozó előtt több kérdés is felmerült bennem, melyekre a beszélgetés és az végigkísért imaóra után választ is kaptam. Nagyon örültek az imaórán való részvételemnek és annak is, amilyen céllal ide érkeztem.

 

A csoportnak bárki tagja lehet, aki vállalja, hogy otthon elmond egy imát és havonta egyszer ezt Isten színe előtt is megteszi.

Mezőkeresztesi Beatrix tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

 

Keresztút 2016

2016.03.22

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Keresztut_2016

keresztut_2016.jpgKatolikus Plébánia – Ebeczki-tető

 

 Az ember fölkel. Nyűgös. Testét lehúzzák a hét fáradalmai. Kinéz az ablakon. Vigasztalhatatlan idő. Nyikorgó gépiességgel készülődik. Nincs kedve. Kilép az utcára. Meglegyinti az ébredező szél. Hideg. Magára kanyarítja a hátizsákot. Nehéz. Pedig nincs is benne semmi. 
 Régi hagyomány cserkészcsapatunk életében, hogy nagyböjtben a város fölötti dombokon végzünk keresztutat. Ahogy mindig, most is a Plébánián gyűltünk össze, hogy imával kezdjük meg rövidke zarándoklatunkat. Az idei évben a Szeretet keresztútjának állomásai kísértek minket. Mindegyikhez egy rövid ének, elmélkedés, és imádság íródott. A temetőn át hagytuk el Kazincbarcikát, és bevettük magunkat az erdőbe. 

 

Karitász karácsony a hajléktalanoknál

2016.01.06

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Karitász karácsony

hajlektalan_karacsony_2015_kis.jpgDecember 23-án meglátogattuk a hajléktalanok szálláshelyét. A karitász csoport a karácsony és a szeretet ünnepe alkalmából töltött káposztával és a hívek süteményével érkezett a szállásra.

 

Nyudíjas klub 2015. dec.

2015.12.16

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Nyugdijas_klub_december

nyug_klub_dec_kis.jpgDecember elsejére Évike összehívta a Nyugdíjas klubot, amely nagyon bensőséges hangulatban zajlott. Ismerkedés a szalézi szerzetestestvérekkel és Domonkos atyával, illetve az ő szülőhazájának karácsonyi szokásaival.

Domonkos atya elsőbbséget adott a két szalézi testvérnek, Gábornak és Tibornak, hogy bemutatkozzanak és beszéljenek munkájukról és életükről városunkban.

 

Karitász karácsonyi ruhavásár, 2015

2015.12.09

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Karitasz vásár 2015

vasar_kis.jpgA karitász csoport az idén is megrendezte a " Karácsonyi jótékonysági vásárt."

Híveink jóvoltából rengeteg ruhanemű, cipő, háztartási eszközök, játék, ajándéktárgy és könyv gyűlt össze.

 

Advent 2015

2015.12.08

| Menüpont: Közösségek

| Fényképek: Advent_2015

advent_2015_kis.jpg

ADVENT VAN. …advent nem csak az elcsöndesedés ideje, hanem a lélek-építésé is, ami leginkább a jócselekedetek mindennapi tudatos gyakorlásában, hibáink folyamatos gyomlálásában, és akaratunk megerősítésében nyilvánul meg. Csapatunk egész éves tevékenységéhez hasonlóan, erre az időszakra is teljes programsorozattal készültünk, amely elősegíti, megvalósítja a fenti célokat.

 E tervezetnek több éve kialakított hagyománya van, ám azt mindig kiemelt fontossággal kezeljük, hogy ne rutinból, megszokásból dolgozzunk, hanem minden egyes eseményre olyan lelkesedéssel készüljünk, mintha az az első, és egyben az utolsó, az az egyetlen program lenne, a legfontosabb.