Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016 eseményei

Cikkek

Három diákunk elnyerte a Szent Imre Ösztöndíjat

2017.01.09

| Menüpont: 2016 eseményei

osztondijasok_kis.jpgA Katolikus Központi Alapítvány – ahogyan évek óta – ebben az évben is meghirdette a Szent Imre Ösztöndíj-pályázatot, melyen 9-15. évfolyamos tanulók, valamint egyetemi vagy főiskolai hallgatók vehetnek részt.  A kuratórium elnöke Dr. Márfi Gyula Veszprémi érsek atya volt. Ebben a tanévben közel 2.000 diák pályázott az ösztöndíjra. Az elbírálás során figyelembe vették a pályázók tanulmányi eredményét, az egy főre jutó jövedelmet, a családban nevelkedő gyermekek számát, a hit- és közösségi életben végzett munkát. Ezen kívül be kellett nyújtani a szülők jövedelemigazolását és a hitoktató ajánlását is. A pályázók decemberben kapták meg az értesítést a kuratórium döntéséről. 

 

Egy kis doboz szeretet

2016.12.30

| Menüpont: 2016 eseményei

| Fényképek: Egy kis doboz szeretet

perkupa_kis.jpgA tél elején egy levél érkezett a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumba azzal a kéréssel, hogy nem tudnánk-e tizenöt perkupai kisiskolás karácsonyát szebbé tenni egy-egy kis doboz ajándékkal. Az adventi gyertyagyújtáson alig hangzottak el Lytton atya szavai, már gyűltek is a játékok, édességek, mesekönyvek. A gondosan becsomagolt dobozokra kis üdvözlőlap került a gyerekek nevével, így igazán személyessé vált az ajándékozás.

 

Keresztút-szentelés a Szent Család templomban

2016.12.08

| Menüpont: 2016 eseményei

| Fényképek: Keresztút-szentelés

keresztut-szenteles_kis.jpgA Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tantestülete meghívást kapott egy olyan különleges egyházi alkalmon való részvételre, melyet keresztút-szentelésnek hívnak. Az invitálást örömmel elfogadtuk, és a tanári karból többedmagunkkal együtt 2016. december 8-én részt vettünk a jeles eseményen a Szent Család templomban. Az alkalmat P. Vitális Gábor sdb plébános, a tartományfőnök vikáriusa vezette le.  Az újonnan kihelyezett krisztusi szenvedés-emlékhely megáldására és megszentelésére ünnepélyes keretek közt került sor. Az egyes állomásokon, a stációkon elhelyezett gyönyörű alkotásokat Fülöp Tibor, Mesterremek-díjas népi iparművész készítette. A Kazincbarcikán alkotó mester kovácsoltvas munkái rendkívül kifejezőek és megindítóak. Csodálatos művészi kivitelezéssel formázta meg a krisztusi szenvedés fázisait. 

 

A tolerancia napja a kazincbarcikai szalézi iskolákban

2016.11.22

| Menüpont: 2016 eseményei

| Fényképek: Tolerancia napja

tolerancia_kis.jpg2016. november 16-a az egész világon a Tolerancia napja, amelynek alkalmából a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai az idei tanévben a két iskola szervezése alapján két óra erejéig (2 × 45 perc tanóra + 2 × 10 perc szünet) helyet cserélhettek, és megismerve a másik iskola oktatási rendszerét tágíthatták tapasztalataik és élményeik tárházát. Ez a lehetőség a Szalézi Gimnáziumból a 10.D és a 11.D osztály számára adatott meg, utóbbi az én osztályom, mely egy történelem órát és egy matematika órát hallgathatott meg a Don Boscos tanárok előadásában. 

 

Egri Főegyházmegye hittan pályázatának nyertesei

2016.11.17

| Menüpont: 2016 eseményei

szombati_zsanett_muve_kis.jpgIrgalmasság Évében a Főegyházmegyei Kateketikai Konzultációs Iroda hittanvetélkedőt hirdetett a Főegyházmegyénk területén élő, KLIK által fenntartott általános iskolákban katolikus hittanoktatásban résztvevő gyermekek számára, az 1-2. osztályosok részére rajzpályázat formájában a Tékozló fiú címmel.

A rajzok mérete és a technika, amellyel a gyermek dolgozott szabadon választható volt. Ebben a korosztályban a versenyre való regisztráció a pályamunka beküldésével történt. 

 

Czakóné Bulla Magdolna „Pro Magnanimitate Tua”ezüstérmet kapott

2016.11.17

| Menüpont: 2016 eseményei

czakone_kis.jpgA mai napon egy rendkívüli emberrel találkoztunk. Ismertük, tudtunk róla, a munkásságának főbb állomásait is ismertük, de beszélgetni vele – az eddigiekben – nem volt szerencsénk. Most derült csak ki, hogy mennyit vesztettünk.

Czakóné Bulla Magdolna – Magdi – városunk szülötte, ide járt iskolába. Azokban az épületekben töltötte kisiskolás éveit, amik már nem is léteznek, de lelkében elevenen élnek még.

 

Generációk találkozása az Idősek Otthonában

2016.10.26

| Menüpont: 2016 eseményei

| Fényképek: Idősek Otthonában, 2016.

oregek_otthona_2016_kis.jpg2016. október 25-én a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 12 tanulója és két tanára látogatást tett a kazincbarcikai Idősek Otthonában. A közösségi szolgálat részeként szervezett esemény révén szalézis diákként betekintést nyerhettünk Polonkainé Baksy Katalin tanárnő és Lytton atya vezetésével a régi idők rejtelmeibe, történeteibe a kazincbarcikai öregotthon lakói által. Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk, az ott dolgozó ápolónők és vezetők nagyon kellemes légkört biztosítottak számunkra. Először megtekintettük a szobákat, amiket minden ott lakó a személyes tárgyával dekorál, ezáltal a hangulat igazán otthonossá válik. 

 

Ávilai Nagy Szent Teréz ünnepe - 2016

2016.10.17

| Menüpont: 2016 eseményei

| Fényképek: Ávilai Nagy Szent Teréz ünnepe

 

terez_nap_bucsu_kis.jpg

Október 15. Teréz napja. Kevesen ünneplik ilyenkor a névnapjukat. Legfeljebb az idősebb korosztály körében találunk olyanokat, akik ezt a nevet kapták a keresztségben. A fiatalok körében szinte feledésbe merült ez a név. Méltánytalanul, hiszen olyan jeles személy is ezt a nevet viselte, mint Ávilai Szent Teréz. Ő lett az egykori sajókazinci templom védőszentje, amikor 1913-ban felszentelték azt. Azóta ezt az eseményt minden esztendőben a búcsúval ünnepli az egyházközség.

 

Játék délután Szent Teréz Anya tiszteletére

2016.10.05

| Menüpont: 2016 eseményei

jatek_delutan_kis.jpg2016 szeptember 24-én a kazincbarcikai plébánián megrendezésre került a játékdélután, amit már nagyon vártunk. Fél 3 felé elkezdtek gyülekezni a gyerekek, akiket Tibor testvér, más szaléziak és az animátorok vártak és egészen 4 óráig lehetett kézműveskedni, aszfalt rajzolni, focizni és hasonló dolgokat csinálni. Az animátorok rövid jelenetet adtak, amiben megjelent Teréz anya ruhájában is egy animátorlány, Karolina. Az animátorok már előtte is készítettek vicces, beharangozó videót. 

 

A Don Bosco Sportközpont ünnepélyes megnyitója

2016.09.07

| Menüpont: 2016 eseményei

sportcsarnok-avatasa-kis.jpgDon Bosco szavaival köszöntöm a kedves olvasót: 

  „LÉGY VIDÁM ÉS TEDD A JÓT!”

 

Végre megvalósult azaz álom, melyet 4-5 évvel ezelőtt álmodtunk meg a diákjainknak, fiataloknak, és a városnak.

Rengeteg tervezés, tárgyalás, egyeztetés, munka és várakozás után közösen léphetjük át a Don Bosco Sportközpont küszöbét. Ez a pillanat büszkeséggel tölt el minket szaléziakat, hiszen ehhez fogható beruházás még nem volt a Magyar Tartomány életében az 1990-es évek után.

Bosco Szent János szellemiségének megfelelően ezt a pillanatot szeretettel oszthatjuk meg a fiatalok és családok ezreivel, ami tovább növeli az elmúlt évek fáradozásának értékét.

Kérem, fogadja tőlünk úgy ezt a sportcsarnokot, ahogy mi ezt szántuk: örömmel ! Legyünk büszkék együtt arra, ami most itt, Kazincbarcikán megvalósult !

Vitális Gábor SDB