Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új kántorunk

2017.12.22

balazs_m.jpgÁllomások

Egy erősen zenei beállítottságú egri család legkisebb fiaként zenei tagozatos általános iskolába járt nyolc évig, ahol hegedülni tanult. Családi hagyományt követett, hiszen édesapja szintén hegedül és gyönyörűen énekel.  Ezután orgonára váltott, ami nem lehetett egyszerű, de a két bátyja nyomdokait akarta követni, akik ekkor már gyakorlott orgonisták, kántorok voltak. Céljai közt szerepelt a zeneművészeti egyetem, ezért jelentkezett zenei középiskolába is, ám akkori körülményei nem tették lehetővé, hogy ezt a célját elérje.  Arra a kérdésre, hogy miért választotta ezt a hivatást, egyértelműen a családi hagyomány a válasz. Legkisebb testvérként felnézett két bátyjára választott hivatásuk miatt. 

Mi kell ahhoz, hogy kántorrá váljon valaki?

Alapvető zenei képzettséget követel meg egyházi ismeretekkel kibővítve. Márk kezdetben napi négyórás orgonagyakorlatot végzett. Fontos persze az is, hogy a kántor énekelni tudjon, ez olyan adottság, amelyet szintén állandóan fejleszteni kell.  

balazsne.jpgA feleség

A Tolna megyéből származó fiatal feleség jelenleg a Hittudományi Főiskola hallgatója. Dadusként kezdett dolgozni egy egyházi óvodában, ahol nagy hatást gyakorolt rá a hitoktatók gyakorlata. Ekkor döntötte el, hogy szeretne ő is hitoktatóvá válni. Tanítani is szeretett volna korábban, mert imádja a gyerekeket, és mindig is fontosnak tartotta a hitét. Arra kérdésre, hogy nagy áldozat volt-e otthagyni Tolna megyét, azt válaszolta, hogy természetesen nagyon hiányoznak neki szülei, testvére, de gyakran látogatják egymást. Továbbá, az életben való boldogulásához Eger jobb helyszínnek bizonyult.

A két életút összekapcsolódás

2015-ben a feleség testvérének esküvőjén, Egerben ismerkedett meg férjével. A kántor az akkor házasuló vőlegény tanúja volt, a felesége pedig a lánytestvérének tanúja. Mindez olyan, mint egy romantikus regény, ők maguk azonban úgy gondolják, hogy a gondviselés jóvoltából ismerték meg egymást, és talán az sem véletlen, hogy házasságkötésük a Fatimai Szűzanya megjelenésének 100. évfordulóján történt.

Egerből Kazincbarcikára

Már Egerben volt szerencséjük megismerni a szaléziak munkáját, Balázs Márk kántor testvéreinek gyerekei, ismerősei révén betekintést nyert a Don Bosco oratóriumokba is. Lenyűgözte őt és feleségét az a munkálkodás, amit a szaléziak véghez vittek és visznek. Mindkettejükre pozitív hatással voltak. Új kántorunk Vitális Gábor plébános atyával egyeztetve került Egerből Kazincbarcikára. Természetesen hiányzik neki Eger, tudja, hogy sokat köszönhet a városnak, de fiatalként szüksége van új impulzusokra. A változás nem mindig feladás. Kazincbarcikán még sohasem jártak, de máris nagyon sok felemelő élmény érte őket. A feleség kiemelte, mennyire tetszik neki a Sportcsarnok, de méltatta az emberek kedvességét, a befogadó közeget is.

Tanulmányok

Férj és feleség mindketten tanulmányaikat folytatják. Balázsné Velner Laura hitoktatói tanulmányait végzi.  Balázs Márk kántor jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem történelem-testnevelés szakos harmadéves hallgatója. A tanári pályát második hivatásának érzi a kántori hivatás mellett, mindkettő ugyanolyan fontos számára. Gyerekekkel szeretne foglalkozni, tanítani szeretne, de mellette kántori tevékenységét sem szeretné elhanyagolni.  Meglepődöttségünkre reagálva elmondta, hogy a zenei neveltetés mellett gyermekkorában fontos szerepet töltött be nála a sport, tíz évig futballozott, majd más sportokat is kipróbált. A feleség megjegyezte, hogy azóta szereti a történelmet, amióta férje történelmi ismereteit megosztja vele, akármerre is járnak. 

Hogyan lehet összeegyeztetni ezt a rengeteg munkát, feladatot?

A feleség az, aki megpróbálja férje terheit csökkenteni, bár ő is tanul, vizsgákra készül, de fontosnak tartja, hogy férje szerteágazó feladataiban részt tudjon vállalni. Nem könnyű egyszerre tanulmányokat folytatni, gyakorlatot végezni, és a kántori feladatokat ellátni.

balazs_m_orgona.jpgZene

Az egyházi zenei műfajok mindegyike lenyűgözi a kántort, de igazán az orgonajáték áll hozzá a legközelebb. Sokszor, mikor fáradt vagy gondterhelt, az orgonajáték segít neki.  Gyakorlása során a feleség is több órányi zenei élménnyel gazdagodik, véleménye szerint nagyon szerencsés, hogy ilyen módon tud töltekezni. Szabadidejében is leginkább klasszikusokat hallgat, ezek közül pedig Bach orgonára írt műveit emeli ki. Az edzéseket azonban szívesebben végzi rockzene mellett.

Advent és karácsony

A feleség keze munkája által készített művek díszítik a lakást, az adventi koszorút is saját kezűleg készítette. Családi hagyomány, hogy minden adventi gyertyagyújtás idején evangéliumot olvasnak, énekeket énekelnek. Ajándékozás helyett a legnagyobb értéket számukra az képviseli, hogy a család együtt lehet.

Karácsonyi üzenet:

„Kívánjuk, hogy ebben a rohanó, fogyasztóközpontú világban az emberek találják meg újra a karácsony valódi lényegét, ismerjék fel benne vallási jelentőségét, így töltve meg tartalommal az egyik legnagyobb keresztény ünnepet.”

 

Az interjút készítették:

Schottnerné Szabó Lívia és Farkas Barbara

a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanárai