Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sándor István boldoggá avatása

2013.10.13

Budapest, 2013. október 19, Szent István-bazilika előtti tér.

A boldoggá avatási szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be. Angelo Amato szalézi bíboros, aki a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa és a Szentatya követe, felolvasta a boldoggá avatásról szóló apostoli levelet.

http://hajagos.hu/egyeb/honlap/boldog%201.jpghttp://hajagos.hu/egyeb/honlap/boldog%203.jpg

A boldoggá avatási eljárás elindítására 2003-ban Sándor István rendtársai tették az első lépéseket 2006. májusa és 2007. októbere között az Esztergom-budapesti főegyházmegyében zajlott az egyházmegyei eljárás. 2013. március 27-én Ferenc pápa kihirdette vértanúságát és engedélyezte Isten Szolgája Sándor István boldoggá avatását.

A szentmise kezdetén az Apostoli levél felolvasása után leleplezték Sándor István szalézi testvér képét, majd Don Pascual Chávez szalézi rendfőnök megköszönte a Szentatyának a boldoggá avatást. Az esemény nemcsak hazai, de világviszonylatban is kiemelkedő volt. Sándor István volt a szalézi rend első boldoggá avatott tagja. A 100 éves magyarországi szalézi rend megkoronázása volt a boldoggá avatás.

A szentmisét egyenes adásban közvetítette a MTV 1, Duna TV, Magyar Katolikus Rádió, Mária Rádió és a Kossuth Rádió. Az MTV 1 szakkommentátora Vitális Gábor plébános atyánk, tartományfőnöki vikárius volt.

Sándor István 1914-ben született, 1946-ban tett örök fogadalmat. Egész életét az ifjúság nevelésének szentelte, hivatását a szerzetesrendek működésének betiltása után is folytatta, hogy a fiatalok felé a keresztény értékeket közvetítse. 1952-ben bebörtönözték és 1953. június 8-án kivégezték. Végső nyughelyét sosem találták meg.

(Sándor István életéről és munkásságáról bővebben az Adoremus különszámában található információ).

Az eseményen részt vettek az állami vezetők, a szalézi rend szerzetesei, lengyel és olasz szaléziak. Örömmel láthattuk a rend novíciusait, akik városunkban is dolgoztak a Don Bosco iskolában (Kovács Sándort, Velkei Istvánt, Oláh Győzőt és Glonczi Gergőt, aki a Don Bosco Középiskola diákja.)

A szalézi iskolák nagy számmal képviseltették magukat. Kazincbarcikáról közel ezer ember utazott különvonattal és buszokkal Budapestre. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, a Don Bosco Iskola diákjai és az egyházközség hívei szervezett csoportokban érkeztek a bazilika előtti térre és foglalták el az előre biztosított ülőhelyüket. A szentmise alatt a Don Bosco ének és zenekartól csendültek fel az énekek Kodály Magyar miséjéből és hallhattuk Handel Győzelmi kórusát.

A boldoggá avatási szertartás után Havasi József szalézi szerzetes, Boldog Sándor István egykori rendtársa köszönetet mondott a magyar tartomány nevében a Szentatya képviselőjének és Erdő Péter bíboros úrnak. Don Pascual Chávez szalézi rendfőnök is köszönetét fejezte ki a Szentatya képviselőjének, Angelo Amato bíboros atyának a boldoggá avatásért, Erdő Péter bíboros úrnak a szentmise bemutatásáért valamint a szertartáson részt vevő érsekeknek, püspököknek, papságnak, szerzeteseknek és a híveknek a megjelenésért. A szentmise a záróáldással és himnuszok eléneklésével ért véget.

Az ünneplés a Körcsarnokban folytatódott, ahol a Szalézi Ifjúsági Mozgalom szervezte a boldoggá avatás utáni Fiatalok Ünnepét. A lelátók és a küzdőtér is megtelt fiatalokkal. A közönséget a Band of Streets veszprémi utcazene fesztivál Közönség-díjas zenekara szórakoztatta. Láthattuk az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola musicaljét. Utána Don Pascual Chávez rendfőnököt köszöntötték.

Havasi József egykori rendtársa, Bíró Lóránt SDB, valamint Sándor István egykori cellatársa, Pokorni János, felidézték a történelmi időket, képet adva a mostani fiataloknak az általuk átéltekről. A jó hangulatú ifjaktól Ábrahám Béla SDB tartományfőnök köszönt el „Jó Éjszakát”-tal. Örömmel fedeztünk fel ismerősöket: Hilóczki Zsuzsát, Kerekes Annát és Papp Kálmánt, akik a vendégfogadásban és a vendégek ellátásában segítettek. A pályaudvarra buszokkal szállították vissza a résztvevőket a külön vonathoz.

Ritkán adódik az ember életében, hogy részt vehet boldoggá avatáson. Mindenki számára ajándék volt a lehetőség. Szívünkben a tisztelet és hála érzésével őrizzük ezt a napot. Köszönet a szervezőknek a mindenre kiterjedő figyelmességért (különvonat, biztosított ülőhelyek, vendéglátás, kedves programok, a budapesti helyszínek közötti szállítás), az akadálymenetes lebonyolításért.

Hiszem, hogy a mostani fiatalokat is megérintette mindez és érezték azt az áldozatot, amit értük hoztak.

..Kovács Györgyi albuma

„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent. Boldogok a békességszeretők,
mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,8-10) (Kovács Györgyi)

 

A mappában található képek előnézete Templomaink