Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szentkút Csillaga

2014.08.17

"Szeretettel mentünk hozzád szép Szűz Mária, fogadjál el gyermekednek Jézus szent anyja.
Édesanyánk! - vittünk Néked lángoló szívet oltárodra piros rózsát, kéknefelejcset…”
                                                                                                                           (Búcsúsok énekeskönyvéből)

A felhők mögül felkelő nap hajnali sugarai még hunyorogva csillogtak az emeletes hófehér busz ablakain, amikor a kazincbarcikai Rózsafüzér tagjai a Szent Család templom előtt beszálltak az autóbuszba, hogy elinduljanak a szentkúti Szűzanyához. Krokaveczné Marika a csoport „anyja” az örvendetes rózsafüzér imájára buzdította az utazó zarándokokat. Egy szívvel és lélekkel, földi terheinket itthon hagyva, igyekeztünk szeretteinkért felajánlani imáinkat. Kértük Jézusunkat, a földi zarándokok vezérét, hogy irányítson bennünket utunk céljához.

14szentkut1.gifSzentkút 214szentkut3.gif

A nap már teljes fényében pompázott, amikor Mátraverebély-Szentkúthoz értünk. Az autóbuszok, autók és zarándokok sokasága között araszoltunk el a csodálatos templomig, ahol áldást kaptunk. Itt örömmel találkoztunk fáradt, gyalogos zarándok társainkkal, így csoportunk kiegészülve, Domonkos atya és Tompa István kántorunk vezetésével, kazincbarcikai tábláinkkal, vezérkeresztünkkel "Nyújtsd ki mennyből, óh szent Anyánk kezedet…” énekkel léptünk a Szentkúti Szűzanya fényes káprázatú képéhez. Elé térdelve csak egyetlen fohász erejéig jutott idő arra, hogy figyelmét magunkra fordítsuk, kegyelmet kérjünk szent Fiától. A szentmise kezdetéig a kegyhellyel szemben lévő domboldali keresztút állomásainál imádkoztunk papjainkért, szerzeteseinkért. Imáinkat az oltár hangszórójából hallatszó énekekkel kísértük. Még volt idő szentgyónásra is, hogy tiszta lélekkel térdepeljünk le Nagyboldogasszony főbúcsújának oltáránál. Szentmisén, a hömpölygő tömegben mindannyian megtaláltuk helyünket. Keresztünk és helynévtáblánk a szentmise kezdetén felsorakozó lobogókkal és Szűzanya szobrait vivő zarándokokkal együtt a szent barlang lépcsőjén kaptak helyet. Nemzeti kegyhelyünk főbúcsúján Erdő Péter dr. bíboros, prímás, esztergomi–budapesti érsek mutatta be a szentmisét. Kálmán Peregrin a kegyhely igazgatója köszöntötte bíboros atyát. Köszönetet mondott, hogy a kegyhely felújításának ideje alatt a Szent István Bazilikában fogadta Szűz Mária szentkúti kegyszobrát.

A kegyhely felújítási munkái jelenleg olyan 40%-os készültségű, de már látni lehet az új képeket, változást, köszönet ezért mindenkinek. A bíboros úr kedvesen, az ő sajátos mosolyával üdvözölte a tízezres zarándok-testvéreket. Szentbeszédében több helyen kiemelte Lukács evangéliumának szakaszait, amely Mária szenvedését, majd boldogságának idejét, mennybevételét jelenti, amelyet éppen most ünnepelünk. Mária dicsősége abban áll, hogy részese az isteni ragyogásnak Boldognak hirdet engem minden nemzedék.

Ő a napba öltözött asszony! – mondta mosolyogva bíboros atya. Szűz Mária Magyarország oltalmazója. Történelmünk példáit sorolva a könnyező kegyképeknek nagy jelentőséget és erőt tulajdonít a világ. Napjainkban a közel-keleti keresztények drámája, és szenvedése mellett nem mehetünk el szó nélkül. Kérjük Máriát, hogy anyai szeretetével mentse meg az üldözötteket. A csodák imádkozó szívekben születnek, így Isten szabadító hatalma jobb belátásra térítheti az üldözőket. A boldogságos Szűz Mária közbejárását kérjük hazánkért és az üldözött keresztény testvéreinkért.

A szentmisét követő búcsújárás meghatottságában azt éreztem, hogy amikor véletlenül a hatalmas tömegben egy-egy arcra rápillantottam, mindenkiben azt láttam, amit magamban éreztem - ott belül a lelkemben - azt az áhítatot, amit elmondani, leírni lehetetlen.

"Óh Nagyasszonyunk, nemzetünk reménye, Rád szegezzük könnytelt szemeink.
Veszni indult István öröksége szép kertedben és erényeink.
Szállj közénk és sírj te is velünk, vigasztald és mentsd meg nemzetünk.

                                                     (Búcsúsok énekeskönyve) (Zvadáné Farkas Erzsébet)

 

 

 

A mappában található képek előnézete Karitasz