Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cserkész keresztút, 2015

2015.04.07

Cserkész-Keresztút 2015.

 

csk_2.jpg

 

    A Nagyböjti Ifjúsági Keresztutat idén is mi, cserkészek szervezhettük meg. Ez a keresztút már hagyomány, sokan csak így ismerik: „Ja, amikor a hegyre mentek?” Már jó néhány éve nekivágunk ilyenkor tavasszal „a hegynek”, pontosabban az Ebecki-tetőnek, bár a sorozatban akadt néhány kimaradás, vagy rendhagyó szervezés is (például amikor esett a hó), de a keresztutat valamilyen formában minden évben megrendeztük. A legjobb persze az, amikor valóban feljutunk a hegyre.

 

 

  Idén is a Plébánia udvarán gyülekeztünk szombat délelőtt.

 

csk_3.jpg

 

Nem voltunk sokan, – néhány készülődőt talán visszariasztott a kissé barátságtalan idő, – de a lényeg úgyis inkább a lelkület. Az eső nem esett, de elég hűvös volt. Az „Ifjúsági” elnevezés senkit ne tévesszen meg, a program bármilyen életkorú érdeklődő számára nyitva állt, aki erőt, és bátorságot érzett magában egy kis kiránduláshoz.

Idén a legjobban azt az édesanyát csodáltam, aki picurka fiát is magával hozta, igazán hősies volt. A fiúcska, amint öléből letette, boldogan élvezte a természetben való szabad száguldozást. János atya, Gábor atya, Rajesh atya és Gábor testvér is velünk tartott.

 

 

    A keresztút persze elsősorban lelki program. Ilyenkor egy keresztet is magunkkal viszünk, amit mindenki vihet egy darabon, aki szeretné. Ezzel, és az állomásokon elmondott imákkal idézzük fel Krisztus szenvedését, így érünk fel végül a hegyre. Idén az út tizenkét állomásból állt, amik ezúttal nem a hagyományos keresztút állomásainak feleltek meg, viszont nagyon tartalmas, és elgondolkodtató szövegeket tartalmaztak, amiket István erre az alkalomra készített. Minden állomás szövegét valaki más olvasta fel, mindenhol imádkoztunk, és énekeltünk is, majd Viki matricákat osztott. Fenn a hegyen egy kis játékkal fejeztük be a programot, ahogy máskor is. Most barkochba-szerűen ki kellett találnunk, hogy melyik szent, vagy bibliai szereplő van a homlokunkra erősített papíron, aztán egy kis rejtvényben a 12 apostol nevét kellett megtalálnunk, később megfejtve ezzel egy „égi üzenetet” is.

 

    Hogy mit jelent számunkra ez a keresztút, azt igazán ki-ki csak maga tudja eldönteni. Kicsit a természetben lenni, elnézni magasan a dombok fölött, beszélgetni, imádkozni, elgondolkodni, alkotni egy közösséget, felküzdeni magunkat a meredeken, aztán a tetőn játszani, és cukrot enni…

 

 Szóval felmenni a hegyre, ami nem csak fizikailag jelent valamit, hanem azt is, hogy talán-talán közelebb lenni kicsit az éghez, csak egy lépést, csak egy kicsit még fölfelé…

 Csak hogy (így nagyböjtben) el ne felejtsük az irányt…

 

Ölveczki Georgina – rover őrsvezető

 

A mappában található képek előnézete Cserkész keresztút_2015