Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Don Bosco égi születésnapja

2015.02.05

Bicentenáriumi ünnepség Óbudán Don Bosco égi születésnapján

 

2015-ben emlékezik a világ Bosco Szent János születésének kétszázadik éves évfordulójára. Január 31-én, szombaton két autóbusz indult Kazincbarcikáról az Óbudán megrendezett ünnepségre. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégium tanárai és diákjai, valamint a Szalézi Kft. és a plébánia részéről néhányan, Vitális Gábor atya vezetésével képviseltük a kazincbarcikai szaléziakat.

Az ünnepségnek az Óbudai Kulturális Központ színházterme adott helyet, ahol már gyülekeztek a vendégek megérkezésünkkor. A díszvendég Rómából érkezett IVO COELHO atya személyében, aki a szalézi rend egyetemes formációs felelőse.

A szentmisét Ábrahám Béla tartományfőnök atya mutatta be, szalézi atyák közreműködésével. A szentbeszédet IVO atya tartotta. Homíliájában Don Bosco kevésbé ismert történeteit mutatta be és korunkra, a ma emberére vonatkozó tanításaira hívta fel a figyelmet. IVO atya olasz nyelven elmondott prédikációját Vitális Gábor atya tolmácsolta számunkra.

A szentmise után Ábrahám Béla tartományfőnök atya tartományi kitüntetéseket adott át, 2 Don Bosco díjat, Sándor István-díjat és Savio Domonkos-díjat. Nagy örömünkre Sándor István-díjat kapott Molnár-Gál Béla a Don Bosco Iskola igazgatóhelyettese a Balajton végzett cigány pasztorációs munkájáért. Ezután értékelték és díjazták a szeptemberben meghirdetett „A mi bőröndünk a te ötleted” vetélkedőre beérkezett munkákat. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai sikeresen pályáztak, egy második és egy harmadik díjat és a közönségdíjat is elhozták.

Ezt követően gyönyörködhettünk a Szent Péter és Pál iskola műsorában, a SZALIM Don Bosco életének színpadi előadásában, a Don Bosco kórus vidám ének produkciójában. Végül részleteket láthattunk a jelen lévő művészek közreműködésében elkészült „Gyermekek Fénye” c. rockoperából, mely Don Bosco élete nyomán készült Szőke István Attila szövegével, Szűts István zenéjével.

A gazdag program agapéval zárult, lélekben és szellemiekben gazdagodva, feltöltődve indultunk haza. Köszönet a szervezőknek, a szalézi rendnek a szép napért és köszönet a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium vezetésének, hogy a plébániáról „befogadtak” minket is.

 

Begov Ferencné, a Karitász Csoport tagja

 

A mappában található képek előnézete Don Bosco égi szül.nap