Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

I. Nyári Szalézi Oratórium Kisvárdán

2015.08.03

Az idei nyáron felkértek minket, hogy Kisvárdán a helyi segítőkkel szervezzük meg az ottani legelső nyári tábort. Páran már voltunk ott nagyböjtben lelki napokat tartani. Sok pozitív visszajelzés érkezett, ezért Nagy Zsolt atya megkért minket, hogy menjünk el hozzájuk egy hétre. Nagyon örültünk a meghívásnak és szívesen indultunk neki július 19-én este János atyával és Domonkos atyával, (a hét közepén Kővári Laci bácsi is csatlakozott hozzánk) hogy még aznap kicsit megismerkedjük a helyi segítőkkel és felnőttekkel is.boscoval_jezushoz.jpg

 „Don Boscóval Jézus felé” mottóra építettük fel a tábort, hogy Don Bosco életét a gyerekek megismerhessék és az ő példáját követve segítsük őket Jézus felé. Július 20-ától 24-ig tartott az oratórium. Körülbelül 60 gyerek töltötte be élettel a plébániát, a segítőkkel és felnőttekkel együtt 100-an voltunk.

A gyerekeket vegyesen 5 csoportba osztották a felnőttek. Minden csoportot 1-1 animátor illetve kisanimátor vezetett 2-3 helyi segítővel, akik így tudtak tanulni, ellesni pár dolgot a tapasztaltabb animátoroktól, hogy később maguk is tudjanak hasonló programokat szervezni és csoportokat vezetni.

A reggeleket játékokkal, táncokkal, imával és Don Bosco életéből vett színdarabbal vagy filmrészlettel indítottuk, hogy könnyebben megismertessük a fiatalokkal az életét, amiről a csoportpercek alatt még beszélgettünk. Kézműves foglalkozásokat a felnőttek készítettek elő a gyerekeknek, amiknek nagyon nagy sikere volt. A program nagyon változatos volt. Hétfőn voltunk lovas kocsikázni, ezalatt a gyerekek külön élvezték, hogy ők mutathattak újat, és idegenvezetést tartottak nekünk. Kedden délelőtt egy nagy rajzversenyen vettünk részt csapatok szerint, ahol a „Küldetés” és „Don Bosco” volt a kulcsszó. Nagyon szép és tartalmas rajzok születtek, mindegyik csapat kitett magáért. Kis idő múlva átmentünk a templomba, ahol közös szentmisén vehettünk részt. A gyerekek mindannyian nagyon szépen énekeltek, hamar megtanulták az énekeket és öröm volt hallgatni a gyönyörű hangjukat. Délután táncházban vettünk részt, ami szintén sikeres volt. Szerdán a plébánia melletti katolikus iskola udvarán drón bemutatón vettünk részt és sok képet készítettünk. Miközben a levegőben szállt, odalentről egy képernyő segítségével követhettük, mit is lát a robot a magasban. Délután elmentünk moziba is, ahol a Minyonokat néztük meg. Másnap a reggeli gondolatokban átvezettük, hogy a kicsi sárga minyonok mindig a rosszat akarták követni, és folyamatosan pórul jártak. Majd a Gru c. mesékben a gonosz főhőst átformálják jóvá, mert ők is jók, és nem szeretnék a gonosz szolgálni. Ezen a napon strandra mentünk a gyerekekkel, aminek mindenki nagyon örült. Sokat játszottunk velük, dobáltuk őket a vízben, többüket tanítottuk úszni is. Pénteken egy vizes sorversenyt csináltak a felnőttek és a segítők a gyerekek számára. Mint a többi táborban, itt is nagy sikert aratott a gyerekek körében a „Kinek vizesebb az animátora” feladat. Majd Pipó Józsi bácsi bűvészmutatványai kápráztattak el mindenkit. Sajnos elérkezett a záró szentmise is, ahol a szülők is részt vettek, majd utána megrendeztünk egy gálaműsort, amire a szülőket is meghívtuk. Sokan megmutatták milyen tehetség rejlik bennük. Többen zongoráztak, tornáztak, táncoltak. Mindannyian ügyesek voltak és nagyon büszkék vagyunk rájuk.

A tábor alatt minden nap végén megjutalmaztuk azokat a gyerekeket, akik építően vettek részt a programokon kitűntek jó viselkedésükkel. Sokszor nagyon nehéz dolgunk volt, mert az egész csapatot kihívtuk volna szívünk szerint.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy ott lehettünk a táborban, hogy mindenki nagyon nyitott volt felénk. A búcsúzás nagyon fájó volt, mindenki szeme könnyel volt teli, de reméljük, hogy ez csak a kezdet és mihamarabb találkozunk újra a segítőkkel, akik a barátaink lettek ez alatt a csodálatos hét alatt. A felnőttekkel, akikhez bármilyen problémával mehettünk, mindig segítettek és természetesen a gyerekeknek, akiket nagyon megszerettünk és a szívünkhöz nőttek.

 Köszönjük a szülőknek a bizalmat, hogy ránk bízták a gyermekeiket, valamint a tábort megszervező fiataloknak, felnőtteknek és Zsolt atyának a befektetett rengeteg energiát és munkát! Reméljük, hogy sikerült a gyerekeket Don Boscóval közelebb vinni Jézushoz.

 

Kerekes Anna, Pataki Szabolcs

 

A mappában található képek előnézete Ny_Sz_O_Kisvárdán