Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresztútjárás-2015

2015.03.11

Keresztútjárás 2015. március 10-én

keresztut-1.jpgMárcius 10-én, kedden a kazincbarcikai Avilai Szent Teréz templomban a Rózsafüzér Társulat elevenítette fel Krisztus keresztútját. A húsvét előtti nagyböjt időszakában a katolikus hívek körében fontos esemény a keresztútjárás, amely során jelképesen bejárják Jézus keresztútjának és szenvedésének állomásait. Keresztútnak eredetileg azt az útvonalat nevezik Jeruzsálemben, amelyet Jézus végigjárt a kereszttel a Golgotáig. A XV. században már 12 márványtábla állt a keresztút mentén, amelyeket stációknak vagy állomásoknak neveztek. A zarándokok megálltak az emlékművek előtt, hogy imádkozzanak és gondolkodjanak az eseményről, amely a felirat szerint ott történt. Később alakult ki a keresztút végleges formája a 14 stációval. 

Hasonlóan történt mindez az Avilai Szent Teréz templomban. A keresztútjárást Emri Attila diakónus vezette. A Rózkeresztut-2.jpgsafüzér imaközösség férfi tagjai a keresztet tartó Krokavecz Béláné (Marika néni) vezetésével sorakoztak fel. Minden dombormű előtt egy-egy férfitag olvasta fel az adott stációhoz tartozó történetet, majd elhangzott az ima:

 „Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged.

                                                   Mert Te Szent Kereszted által megváltottad a világot.”

Az állomások sorkeresztut-3.jpgban: Pilátus halálra ítéli Jézust, aki vállára veszi a keresztet. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt, majd szent anyjával találkozik. Simon segít Jézusnak vinni a keresztet, Veronika pedig kendőt nyújt neki.  Jézus másodszor esik el, aztán szól a síró asszonyoknak. Jézus harmadszor is elesik, ezután megfosztják ruháitól, keresztre szegezik, s meghal. Testét leveszik és sziklasírba temetik.

A keresztútjárás fontos alkalom a hívek számára, hogy lélekben minél jobban felkészüljenek húsvét szent ünnepére. Nagyböjtben minden pénteken végigjárjuk Krisztus utolsó útjának állomásait. Szeretettel várjuk egyházközségünk tagjait, éljük át Jézus szenvedését, hogy húsvéti örömünk annál nagyobb legyen!

 

Földvári Andrea tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

 

A mappában található képek előnézete Keresztútjárás-2015