Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szent Család Templom ólomüveg ablakainak megáldása

2015.12.16

„Ne találj kibúvót hibáid alól, inkább javulj meg!”

Ünnepi szentmise a Szent Család Templom ólomüveg ablakainak megáldása alkalmából

 

olomuveg_1.jpg

 

2015. december 7-én az esti szentmise keretében áldotta meg Ábrahám Béla tartományfőnök atya a Szent Család Templom új ólomüveg ablakait és egyben a megújult gyóntatóhelyiséget is. Az üvegablakokat Soós Csilla felvidéki művész készítette, aki a több száz éves hagyományokat formálta át modern tartalommal. A gyóntatóhelyiség két új székkel és egy kisebb polccal, fiókkal is kibővült, mindezek a Rózsafüzér Társaság segítségével állnak a kedves hívek rendelkezésére. A gyóntatóhelyiség megújulását a kazincbarcikai Szent József Szalézi Rendház kezdeményezte és finanszírozta.

 

A művésznő alkotása két ólomüveg ablak, melyek témájukat tekintve kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik képen Don Bosco látható, amint egyik kezét egy ifjú vállára helyezi, s a másik kezével a magasba mutat. A felmutatott kéznek szimbolikus jelentése van; egyrészt utat mutat az ifjúnak az ég felé, másrészt minket, hívőket, nézőket is hív. Minket is útbaigazít Don Bosco, mint ahogy azokat a gyermekeket, akik a másik képen láthatók. Így köti össze a két képet a valósággal a képek készítője. S így válik Don Bosco üzenete – „Ne találj kibúvót hibáid alól, inkább javulj meg!” – egyszerre történetté és üzenetté a mai ember számára. Az alkotó Don Bosco egyik fontos feladatát kívánta a képpel hangsúlyozni, a gyóntatóét, aki segít megtisztulni bennünket bűneinktől, s ezzel a megtisztulással Isten előtt nyitjuk meg szíveinket az igaz úton. Az ő személyes odafigyelése és lelki vezetése Isten irgalmasságát tükrözi.

 

De miért az alkalom? Miért épp most? A választás igencsak tudatos volt a szaléziak részéről, akik szerettek volna az Irgalmasság Évének kezdetére emlékeztetni mindenkit. Ezeknek az alkotásoknak megáldása ugyanis lezárása Don Bosco születése bicentenáriumi évének és egyben nyitánya annak az évnek, amely meghív bennünket bűneink megbánására, valamint bátorítást ad, hogy találjuk meg az irgalmasságot mindennapi életünkben. Különösen fontos ez az adventi időszakban, karácsonyra várva, Jézus születésére emlékezve.

 

Ahogyan Ábrahám Béla tartományfőnök atya megfogalmazta, a bűn bezártságot, elszigeteltséget teremt, az irgalom felold bennünket, a bűnbánatban pedig Krisztust, Isten arcát lelhetjük meg.

 

Áldott, békés karácsonyt!

 

Farkas Barbara

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium pedagógusa

 

A mappában található képek előnézete Ólomüveg_szentelés