Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Virágvasárnap a Szent Család Templomban

2015.03.31

A virágvasárnapot ünnepelte az egyház most vasárnap, március 29-én. A nagyhét kezdetét jelentő napon Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezünk.

 

Krisztus a Biblia tanúsága szerint a zsidó peszah előtt néhány nappal vonult be Jeruzsálembe. Ezt a bevonulást három evangélista is leírja. Sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, mások ágakat törtek a fákról, s eléje szórták. Így került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa szerte pedig a barkás körmenet.

 

A Szent Család Templom 9 órakor kezdődő diákmiséje előtt Tompa István karvezető rövid előadást tartott, amely keretében Zeffirelli Názáreti Jézus című filmjéből tekinthettünk meg egy rövid részletet: „Bontsátok le ezt a templomot, és én harmadnapra fölépítem azt!” Jézus próféciája húsvétkor teljesedett be, amikor „harmadnapon föltámadott a halálból”.

 

vv_kep_1.jpgVitális Gábor plébános atya és Emri Attila diakónus az ünnep színébe, pirosba öltözve vonultak be, majd megáldották a barkaágakat.

 

Ez a vasárnap egyben az Úr szenvedésének vasárnapja néven ismert a liturgiában, ezen a szentmisén hallhatjuk Krisztus szenvedéstörténetét, a passiót. Az egyház a liturgiában azt a hitét fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, ezáltal megvalósítva a megváltást, lehetővé téve az embernek a szabadulást bűneitől. Jézus feltámadása egyben a feltámadás és az örök élet reményét táplálja minden hívőben. Emri Attila Szent Márk evangélista szavaival idézte fel Urunk szenvedéstörténetét.

 

vv_kep_2.jpg

A szentmisén az ifjúsági énekkar szolgált, név szerint Csiszárik Katalin (gitár), Hilóczki Zsuzsi (fuvola), Kerekes Anna (gitár), Horváth Anna (furulya), Spisák Réka és Máté (hegedű), Emri Dániel és Márton (gitár), Bazsó András (gitár), Szentpéteri Áron (furulya), valamint Palkó Fanni, Pál Lili és Komódi Dominika (csörgő). Közülük többen a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és a Kodály Zoltán Művészeti Iskola volt, illetve jelenlegi diákjai.

 

 

Földvári Andrea tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

További fotók  itt  láthatók !   smiley