Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ávilai Nagy Szent Teréz ünnepe - 2016

2016.10.17

terez_nap_b_1.jpg

Október 15. Teréz napja. Kevesen ünneplik ilyenkor a névnapjukat. Legfeljebb az idősebb korosztály körében találunk olyanokat, akik ezt a nevet kapták a keresztségben. A fiatalok körében szinte feledésbe merült ez a név. Méltánytalanul, hiszen olyan jeles személy is ezt a nevet viselte, mint Ávilai Szent Teréz. Ő lett az egykori sajókazinci templom védőszentje, amikor 1913-ban felszentelték azt. Azóta ezt az eseményt minden esztendőben a búcsúval ünnepli az egyházközség.

 

terez_nap_b_2.jpg2016. október 16-án a borongós idő és a szemerkélő eső ellenére is zsúfolásig megtelt az ünnepi díszbe öltözött templom. Az ünnepi szónok Ferencz Károly szendrői plébános volt.  Károly Atya Erdélyben, Csíkszeredában született és élte gyermekkorát. Örömmel teljesít itt szolgálatot, hiszen ha az ember a hazáját szolgálja teljesen mindegy, hogy hol - Mosonmagyaróváron vagy Szendrőben - teszi ezt. 1994-ben szentelték pappá és így - mint fogalmazott - már egyre közelebb van az ezüstmiséjéhez.

Szívesen vállalta az ünnepi mise bemutatását, már csak azért is, mert párhuzamokat fedezett fel Ávilai Szent Teréz és az ő saját élete között. A legfontosabb mondanivalója számunkra, hogy nem elegendő az imádkozás, sokkal inkább az erényességben kell fejlődnünk. Ez utóbbi sokkal nehezebb feladat, mert ehhez oda kell tennünk önmagunkat. Észre kell vennünk, hogy mit hibáztunk és ezeket kell kijavítanunk. Akkor leszünk igazi Teréz követők, ha vallásgyakorlatunk során tudjuk tisztelni azokat is, akik nem úgy gondolkodnak az életről, mint mi, meg tudjuk látni a másik emberben a jót és fel tudjuk emelni. Egyszóval erényesen tudunk élni, ami Jézus Krisztushoz is közelebb visz bennünket.

Károly Atya gondolatai Megvilágították Ávilai Szent Teréz fontos szerepét és biztosították méltó ünneplését. terez_nap_b_3.jpgA kórus gyönyörű énekei csak fokozták az ünnep emelkedettségét, melynek tetőpontja és legmeghatóbb pillanata az volt, amikor Czakóné Bulla Magdolnát köszöntötték abból az alkalomból, hogy húsz esztendőn át szerkesztette a Harangszót, a Kazincbarcikai Római Katolikus Egyházközösség kiadványát. Ternyák Csaba egri érsek is elismerését fejezte ki Czakóné Bulla Magdolna tevékenységét illetően. Magdi rendkívül meghatódva köszönte meg az elismerést és megemlékezett Böhm Emilről, a nagyapáról, aki őt elindította a Jézus felé vezető úton, és azokról, akik segítették munkáját a Harangszó kiadásában. Külön kiemelte házastársát, aki mindvégig támogatta ebben a munkában.

A templomi búcsú befejező része az agapé volt, mely nem az evés-ivás kedvéért van, hanem sokkal inkább az együtt töltött pillanatok öröméért, a beszélgetésért, az ismerősök találkozásáért. Erre most csak a plébánia épületében kerülhetett sor, de az ünnep hangulatát ez egyáltalán nem befolyásolta.

 

Bárdos-Dorkó Ágnes tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

 

A mappában található képek előnézete Ávilai Nagy Szent Teréz ünnepe