Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gimnáziumi ballagás, 2016

2016.05.03

„Azért vagy itt, hogy mindent láss,

Hogy értsd a szót, olvasd az írást,

Azért vagy itt, hogy mindent megtanulj,

Hogy az égbe szállj, nehogy a porba hullj.” (Ákos)

 Szalézi Szent Ferenc Gimnázium április utolsó napján, gyönyörű napos időben búcsúzott a ballagó diákoktól. Az iskola udvara megtelt szülőkkel, hozzátartozókkal. A szépen felújított lépcsősoron állt fel a négy végzős osztály színes virágcsokrokkal kezükben. A levegő üde virágillata is a búcsú emelkedettségét növelte.

Az iskolai ünnepség előtt a végzős diákok énekelve vonultak végig az iskolától a templomig vezető úton.ballagas_2016_sz.jpg

A Szent Család templomba megérkezve P. Vitális Gábor plébános atya és dr. Janka Gábor parókus atya várta a ballagókat. Miután Vitális atya megáldotta az iskola zászlaját, felolvasta az evangéliumot, Janka Gábor atya mondott el egy jellegzetesen sajátos történetet, gyermekkorának egyik emlékét, amelyben a tyúkok közé tévedt sas esetén keresztül példázta a nagy út előtt álló fiatal felnőtteknek, hogy milyen feladat is vár rájuk. Az eltévedt sast ki kell ragadni a hozzá nem illő környezetből, próba elé kell állítani, hogy aztán rájöjjön, ő maga mire képes. Üzenete minden ballagónak egyértelmű, azaz ne ragadjunk le soha egy adott élethelyzetben, szárnyainkat ki kell tárni, s, lehet, hogy csak a legutolsó pillanatban, de szárnyalnunk kell. A ballagók ezután egy-egy szál virágot helyeztek az oltár elé.

A templomi szertartás után az iskolai ünnepségen a végzős hallgatók nevében mondott búcsúbeszédet Csengeri Zsanett 13.A osztályos tanuló. Az ezt követő díjátadó során rengeteg jutalmat adtak át, Pro Schola Et Labore díjban 6 diákunk részesült, a gimnázium alapítványa Szalézi-díj kitüntetésben részesített további öt tanulót. A 2011-től működő Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és a szaléziak eredményét talán legjobban azokon a tanítványainkon mérhetjük, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a szalézi értékek kialakításában, animátori tevékenységükkel példát állítottak alsóbb évfolyamos társaiknak. Lipták Karolina és Makara Brigitta 13.A osztályos tanulók és Kerekes Anna 12.C osztályos tanuló értékes könyvjutalmat vettek át kiemelkedő szelézi animátori munkájukért. Karolina 2015-ben az Egri Főegyházmegye ünnepségén is kitüntetésben részesült kitűnő tanulmányi eredményéért, és szalézi animátori tevékenységéért.  Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere polgármesteri kitüntetést adott át Méhész Bianka 12.C osztályos tanulónak. Bianka tagja az iskola kézilabda csapatának, emellett kitűnő tanulmányi eredménnyel végzett, mindezek mellett pedig elejétől kezdve elszánt animátor, aki minden szabadidejét valamely szalézis rendezvényen töltötte el, mintha második családra talált volna a szaléziakban. Köszönjük áldásos munkájukat, igazán büszkék vagyunk rájuk!

 

Farkas Barbara pedagógus

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

 

A mappában található képek előnézete Gimnáziumi ballagás, 2016