Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresztút az Avilai Szent Teréz Plébániatemplomban – 2016

2016.03.23

2016. március 22-én 17 órai kezdettel került sor a keresztút bejárására az Avilai Szent Teréz Plébániatemplomban. A keresztút állomásainak végigjárását Emri Attila állandó diakónus vezetésével az egyháztanács tagjai végezték, ők olvasták föl a 14 stációval kapcsolatos elmélkedések szövegét is, amelyek Jézus szenvedéstörténetéhez kapcsolódnak. Az egyháztanács tagjain kívül a hívek nagyszámú közössége is részese volt az eseménynek.

keresztut_templom_2016.jpg

Eredetét tekintve a keresztútjárás a hajdani szentföldi zarándoklatokat jeleníti meg, amelyek során a zarándokok Jézus szenvedésének helyszíneit keresték föl. A keresztút mai formája 14 állomásból áll, amelyek Jézus Krisztus végső szenvedését jelenítik meg. Aki a keresztúton részt vesz, az egy elmélkedő, a történéseken elgondolkodó lelki gyakorlaton vesz részt, amelynek során a résztvevők azonosulnak Jézus szenvedéseivel, és imáikkal így készülnek föl a Húsvét áldott ünnepére.  A keresztutat követően tartott szentmisén P. Salagala Rajesh SDB atya celebrált szentmisét.

,,Urunk, Jézus Krisztus. Te a mi vétkeinkért vállaltad a keresztút szenvedéseit. Teljes szívemből bánom minden bűnömet, melyekkel Téged, végtelenül jó és szeretetre méltó Istenem, megbántottalak. Most követni akarlak a keresztúton, hogy kifejezzem őszinte hálámat és szeretetemet irántad. Kérlek, fogadd ezt engesztelésül mind a saját vétkeimért, mind mások bűneiért. Add meg lelkem üdvösségére, vagy egy tisztítótűzben szenvedő lélek javára azt a búcsút, amit Egyházad által a keresztút végzőinek megengedtél. Amen.''

 

A mappában található képek előnézete Keresztút az Avilai templomban - 2016