Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresztút-szentelés a Szent Család templomban

2016.12.08

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tantestülete meghívást kapott egy olyan különleges egyházi alkalmon való részvételre, melyet keresztút-szentelésnek hívnak. Az invitálást örömmel elfogadtuk, és a tanári karból többedmagunkkal együtt 2016. december 8-én részt vettünk a jeles eseményen a Szent Család templomban. Az alkalmat P. Vitális Gábor sdb plébános, a tartományfőnök vikáriusa vezette le.  Az újonnan kihelyezett krisztusi szenvedés-emlékhely megáldására és megszentelésére ünnepélyes keretek közt került sor. fulop-tibor.jpg

Az egyes állomásokon, a stációkon elhelyezett gyönyörű alkotásokat Fülöp Tibor, Mesterremek-díjas népi iparművész készítette. A Kazincbarcikán alkotó mester kovácsoltvas munkái rendkívül kifejezőek és megindítóak. Csodálatos művészi kivitelezéssel formázta meg a krisztusi szenvedés fázisait.

 

keresztut-szenteles_1.jpgAz eseményen először Vitális Gábor atya buzdító üzenetét hallgathattuk meg. Mélyenszántó és elgondolkodtató, saját és válogatott idézetek segítségével hozta közelebb számunkra a kálvária mély értelmét és jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy a kereszt üzenetét az tudja a leginkább megragadni, aki maga is odaáll a szenvedő Megváltó elé, bűneit bevallva és bocsánatot kérve Istentől. Megragadó volt az, amikor arról beszélt, hogy Krisztus keresztje valójában Isten szeretetéről szól, és hogy mennyire hív minket Isten, hogy mi is viszontszeressük Őt és kövessük útján. Arról is szólt, hogy sajnos sokan vannak olyanok, akik nem tudnak megállni a feszület előtt, hanem gyorsan továbbhaladnak. Ám mi ne legyünk ilyenek: engedjük, hogy a szívünk Isten irányába meglágyulhasson, mert csak így válhatunk jól formálhatókká. A legjobb, ha alázatos szívvel meghajlunk előtte, és engedjük, hogy az életünk mintegy eggyé olvadjon a szenvedő és feltámadt Megváltóval.

keresztut-szenteles_2.jpgGábor atya üzenete után a nagypénteki emlékhely megáldása és megszentelése következett. Az ünnepélyes perceket a templomi kórus fennkölt éneklése kísérte. Ezután az ilyenkor szokásos egyházi énekekkel és vezetéssel végigjárhattuk a kálvária stációit.

A keresztút az egyik legismertebb katolikus ájtatossági forma, amely 14 állomásból áll, melyek Krisztus szenvedését és kereszthalálát szemléltetik, a templomban vagy a szabadban elhelyezett képek vagy domborművek segítségével. A végigjárása általában nagyböjti időszakban történik, ezért kivételes alkalomnak számított, hogy a mai, decemberi napon részt vehettünk ezen. Az imádság eme ősi formája a lelki elcsendesedésünket és az Isten szent dolgaira való ráhangolódásunkat segíti.

Jó volt megemlékeznünk arról, hogy Krisztus azért jött, szenvedett, halt meg és támadt föl, hogy az Atya kebelébe visszavigyen bennünket, tévelygő juhokat. Az Úr Jézus szelídsége, alázata, szenvedés-tűrése példaértékű. Az élet bennünket sem kímél meg a gondoktól, ezért ne felejtsük el, hogy Isten, aki engedte, hogy szent Fia szenvedjen értünk, olykor megengedi, hogy a szenvedés misztériumában mi is részesüljünk. Isten azonban mindig a javunkat akarja, szeretetével átvezet a nehézségeken, és biztos révbe juttat minket.

A lelki elmélyülés e rövid időszaka most is hasznosnak bizonyult számunkra: lehetőségünk nyílt arra, hogy a mindennapok forgatagából egy kicsit kiléphessünk, és megpihenhessünk mennyei Atyánk lábánál. Mindannyian átélhettük a lelki feltöltődés és megnyugvás kedves perceit. Köszönjük ezt a csodálatos élményt!

 

Elleh Hajnalka tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

A mappában található képek előnézete Keresztút-szentelés