Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vízkereszti szentmise a Szent Család Templomban

2016.01.08

Vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe, amelyet a katolikus egyház január 6-án tart parancsolt ünnepként. A II. vatikáni zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.vizkereszt_2016_b.jpg Iskolánk tanárai és tanulói ezen a napon délelőtt a Szent Család templomban szentmisén vettek részt, melyet Vitális Gábor atya celebrált. Prédikációjában kifejtette, mit is ünnepelünk tulajdonképpen Vízkereszt napján. Arról beszélt, hogy élete áldását ki hogyan tudja elhozni, átadni Jézus Krisztusnak. Nagyon megragadta a diákok figyelmét, amikor arról beszélt, hogy Isten legnagyobb ajándéka az, hogy szabadon választhatunk életünkben. Magunk dönthetünk arról, szeretünk-e valakit, milyen kapcsolatot alakítunk ki társainkkal és családtagjainkkal, és magunk dönthetünk arról is, hogy viszonozzuk-e Krisztus felénk áradó szeretetét.

A szentmise alatt a kórus énekeihez lelkesen csatlakoztak a gimnázium diákjai, és az oltárnál Gábor testvér mellett két diák is szolgált. A víz megáldása után a főcelebráns merített a szenteltvízből, és a templomban körbejárva meghintette a jelenlévőket. A misén megáldott vízzel töltik fel a templom szenteltvíz-tartóit egész évben, és szentelik majd meg a házakat. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. A szentmise befejező szertartásában Gábor atyától mindenki áldást kérhetett, és áldozhattak az arra felkészültek. Száznál is több tanuló és tanár várta Gábor atya áldását!

 “A pap áldása csodálatos ajándék, amely Istentől jön. Hiszen a szentelés napján maga Isten adta a pap kezébe az áldó hatalmat”.

 

Szűcs-Gömöri Viktória tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

A mappában található képek előnézete Vízkereszt_2016