Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Búcsúi szentmise az Avilai Szent Teréz Plébániatemplomban

2017.10.15

Nagy Szent Teréz ünnepén

Október 15-e a Római Katolikus Egyházban Avilai Szent Teréz (Avila, 1515. március 28. +Alba de Torres, 1582. október 4.) ünnepe, egyben Egyházközségünk és plébániatemplomunk névadójának ünnepe. A hívek közössége ezért október 15-e vasárnapján a plébániatemplomban tartotta meg névadójának ünnepi szentmiséjét. Az Avilai Szent Teréz templom azonban legfeljebb harmadannyi hívőt képes befogadni, mint a Szent Család Templom, ezért a tömött templomhajó mellett a gondos előkészítők a templomkertbe is padokat, székeket helyeztek el, és a szentmise kihangosításáról is gondoskodtak.

A búcsúi szentmisét Ferenc atya celebrálta Vitális Gábor plébános atya közreműködésével. Ferenc atya – vietnami anyanyelvű lévén – bevallotta, hogy nagyon nehéz számára a magyar nyelv, de a prédikációt ennek ellenére jól érthetően, vidáman, a hívek lelki megszólításával tartotta meg.

20171015_114604.jpgPrédikációját Avilai Szent Teréz jól ismert mondására alapozta: „Isten egyedül elég.” Az mondotta, nem az a lényeg, van-e házunk, autónk, okostelefonunk vagy éppen pénzünk, hanem egyedül az a fontos, hogy az otthonunkban jelen van-e Jézus Krisztus. Azt tanította nekünk, a búcsún megjelen híveknek, hogy semmitől nem kell félnünk, semmitől nem kell megrettennünk, ha Ő a szívünkben van.

Elmondta az egyszeri földműves történetét, aki – bármi történt vele – ezt mondta: „szerencse vagy szerencsétlenség? – nem tudhatod!”. És a történetben példákat mondott arra, hogy a szerencsésnek látszó események hogyan válhatnak szerencsétlenséggé és viszont. Mindezek mögött pedig Jézus áll, mert nélküle nem történik semmi sem – mondta Ferenc atya.

Prédikációjában elmondta, hogy Avilai Szent Teréz jobban szerette Krisztust, mint önmagát, és egész életét Jézusnak szentelte. Ezért VI. Pál pápa 1970. szeptember 27-én az egyháztanítók közé emelte. Olyan megtiszteltetés ez, amely a szent nők között rajta kívül máig csak Sziénai Szent Katalinnak jutott osztályrészül. Köszönjük a homíliában elmondott bíztatást Ferenc atyának, köszönjük a Szent Család Kórus zenei közreműködését a búcsúi ünnepi szentmisén. Dicsértessék a Jézus Krisztus!

 

A mappában található képek előnézete Búcsúi_szentmise_2017