Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Karácsony_2017

2017.12.26

Karácsonyi szentmise a Szent Család-templomban

20171225_101215.jpg2017. karácsonyestéjén a kazincbarcikai Szent Család-templomban sor került a hagyományos karácsonyi éjféli szentmisére, ahol a hívek találkozhattak a betlehemi istállóban a bölcsőben fekvő Kisdeddel, akinek még takarója sem volt. A szentmiséken résztvevők pedig megcsodálhatták a feldíszített karácsonyfákat, amelyek közül a kisebbet a gyülekezethez tartozó gyermekek, a nagyobbat pedig a gimnazisták díszítettek föl a karácsonyt megelőző napokban.

Szent Karácsony első napján a pásztorok miséjén Vitális Gábor plébános atya prédikációjában annak jelentőségéről beszélt, hogy a legegyszerűbb emberek, a pásztorok ismerték föl elsőként a Megváltót, mert volt szívük az angyali szózat felismeréséhez, lelkük annak megértéséhez, mert nem félelem töltötte el őket az angyali éjszakán, hanem a megvilágosodás. Ahhoz is volt bátorságuk, hogy a sötét éjszakában benézzenek a betlehemi barlangba, s szerény ajándékaikkal járuljanak a Kisded Jézus elé. Gábor atya fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ezek az egyszerű emberek kockára tették mindenüket, otthagyták a rájuk bízott nyájat azért, mert hívta őket a betlehemi csillag. Szűz Mária betlehemi szavai közül pedig azt emelte ki, hogy magában többször elgondolkodott a pásztorok jóságáról, és arról, amit a pásztorok mondtak a Kis Jézusnak és a Szent Családnak.

A szentmise végén a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai pásztorjáték keretében emlékeztek a betlehemi éjszaka immár kétezer éves történetére, idézték föl és ünnepelték a megváltó születését, Szűz Mária és Szent József alakját. A pásztorjáték keretében láthattuk a három királyokat és hallgathattuk a gimnázium kórusának karácsonyi dalait, amelyeknek éneklésébe a hívek is bekapcsolódtak.

A pásztorjátékon részt vettek azok a hívek is, akik a 10.30 órakor kezdődő nagymisére érkeztek, így több száz hívő vehetett részt a betlehemi csendes éjszakán történtek méltó megidézésében.

 

A mappában található képek előnézete Karácsony_2017