Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ft. Vitális Gábor plébános atya, déghi címzetes apát

2018.05.08

vitalis_gabor.jpgA címzetes apát, címzetes prépost címet olyan szerzetes viselheti, aki elnyeri az apáti/préposti áldást, címet és a főpapi jelvényeket, de nem kormányoz, mert lemondott, vagy kitüntetésként kapta az apáti áldást. A címzetes apát kiváltsága a főpapi ornátus viselése.

A dégi apátság föltételezett, de nem létezett ciszterci apátság az egri egyházmegyében. Az egri egyházmegyében ma is adományozzák ezt a címet.

Gábor atya 2011-ben került Kazincbarcikára, amikor a Magyar Szalézi Tartomány átvette a gimnáziumunk fenntartását és megkapták a plébániát a hozzátartozó filiákkal együtt.  Két évig számos feladata mellett gimnáziumunk igazgató-helyetteseként áldásos munkát végzett, segítette a szalézi szellemiség kialakítását és az gimnáziumi tanulók egyházi életbe történő bekapcsolását. Az ő kezdeményezésére vált hagyománnyá, hogy a gimnáziumunk legkiválóbb tanulmányi, közösségi, sport és hitéleti tevékenységet végző tanulói római jutalomutazáson vehetnek részt. A római utazás szervezése és felejthetetlen idegenvezetése sokunk számára maradandó emlék.

Mióta nem igazgatóhelyettesünk, ugyanúgy szívén viseli gimnáziumunk sorsát. Gyakori látogatásaival, személyes jelenlétével segíti, támogatja tanárainkat és tanulóinkat. Mindenkihez van néhány kedves, érdeklődő kérdése, biztató szava.

Tartományi vikáriusként, igazgatóhelyettesként és plébánosként szervezte irányította a Don Bosco Sportközpont építését, ami emberfeletti teljesítmény volt egy szerzetes számára.

További munkájához Isten áldását kérjük.