Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Interjú Pál Ramóna kántorral

2019.04.08
  • Szeretnék kérni tőled egy rövid bemutatkozást, hiszen alig két hónapja szolgálsz az egyházközségben, keveset tudunk rólad.

pal_ramona.jpgElső gyermekként születtem 1996. január 31-én. Vallásos családban éltem Borsodnádasdon, és gyerekkoromtól kísértem nagypapát a misékre, aki a férfikórus tagja volt. Általános iskolába Borsodnádasdra jártam, később a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, és jelenleg Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre járok egyházzene-orgonaművész szakra.

 

  • Mi késztetett arra, hogy a zenei pályát válaszd? Mi befolyásolta, hogy az egyházzene irányába tanulj tovább?

Ahogy említettem, gyakran jártam nagypapámmal a misékre és mindig a férfikórus mellett álltam, de egy idő után zavart a férfiak erős hangja, így beálltam a kántor mellé énekelni.

A zongorát mint hangszert akkor szerettem meg, amikor elkísértem a nagynénémet egy idős zongoratanárnőhöz. Amíg ők gyakoroltak, addig én csodáltam a játékukat és akkor eldöntöttem, hogy ez az a hangszer, amin én is szeretnék majd játszani. Később ennek a borsodnádasdi hölgynek én is a tanítványa lettem. Alsó tagozatos voltam még, amikor beiratkoztam az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti iskolába zongora szakra. Vallásos neveltetésem, a zene és az ének iránti szeretetem egyértelművé tette, hogy a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanuljak tovább egyházzene szakon. Az iskola oszlopos tagjaként fejeztem be a középiskolai tanulmányaimat. A középiskolai éveim alatt is sokszor játszottam szülőfalumban esküvőkön, miséken kisegítve ezzel a helyi kántorunkat. Tulajdonképpen magával a kántori hivatással is így ismerkedtem meg.

  • A kántori feladatok ellátása mellett az élet milyen más területén tevékenykedsz még?

Előképzős alsós tagozatos diákokat tanítok zongorázni hétfőn szerdán délelőtt, a hét többi napján pedig délután egykori iskoláimban Borsodnádasdon valamint Ózdon.  Az egyetemen magánéneket is tanultam, és ebből kifolyólag számos zenei rendezvényeken, mint például a budapesti Bach Mindenkinek elnevezésű fesztiválon is felléptem, és remélhetőleg még fogok.

  • Jelenleg is tanulsz. Nem nehéz összeegyeztetni a kántori hivatást, a tanítás és a tanulást?

Nem egyszerű. Hétfőn délután és kedden délelőtt vannak csak óráim az egyetemen. Május végén zárom a tanulmányaimat egy úgynevezett diplomaliturgiával a rákosfalvai katolikus templomban, szóval utána könnyebb lesz. A tanítás pozitív energiával tölt fel. Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Az egész hetem nagyon be van táblázva. Kazincbarcikára költöztem, hogy mindezeket össze tudjam egyeztetni.

pal_ramona_1.jpgMilyen érzések kavarogtak benned, amikor megtudtad, hogy téged választottak a kántori feladatok ellátásara?Hogyan fogadott az egyházközség?

Kettős érzés volt. Nagyon örültem természetesen, de azért féltem is a rám váró feladatoktól. Habár számos alkalommal orgonáltam már miséken, mégis az első kazincbarcikai misén nagyon izgultam. Gábor atya, Tompa István kántor úr és Karsáné Tanyi Bernadett, a kórus vezetője is sokat segítettek nekem. A gyülekezet nagyon nyitott és kedves emberekből áll, akik gyakran hívnak születésnapi eseményekre, és érdeklődnek felőlem. Ez nagyon jól esik.

 

  • Hogyan telnek mindennapjaid? Van időd a pihenésre?

Több területen is helyt kell állnom, sokat utazom. Hétköznap minden nap tartok zongoraórákat  a zeneiskolában, szerdán és pénteken este 18.órától az esti misén, csütörtökön a reggeli misén a gyülekezet énekét kísérem orgonán. Szombati napom a pihenésé, és ilyenkor szoktam találkozni a barátaimmal. Vasárnap három misén játszom Sajókazán 8.30-tól, Kazincbarcikán a Szent Család-templomban 10.30-tól és este 18 órától az Avilai Szent Teréz-templomban. A vasárnapi ebédet édesanyám hozza el nekem Kazincbarcikára,és az ebéddel együtt az otthon családi melegét is.

 

  • Milyen további célkitűzéseid, gondolataid vannak? Milyen terveket szeretnél a jövőben megvalósítani?

Számos jövőbeli tervem van. Szeretnék majd hittanári képesítést szerezni, és orgonakoncerteket is adni a város lakóinak. Ha eljön az ideje, olyan harmonikus, boldog családot szeretnék, mint amilyenben én is felnőttem.

 

  • Mi egy kántor hitvallása, azaz legfontosabb feladata?

A kántor feladata hivatalosan az, hogy ellássa a miséken az egyházzenei szolgálatot, az egyházi ének , vezetését, kíséretét. A kántornak központi szerepe van, hiszen ő formálja az éneket imává.

 

Köszönöm az őszinte válaszokat.

Beszélgetésünk alatt Ramónát kedves, udvarias, céltudatos embernek ismertem meg, aki az élet számos területén lelkiismeretesen végzi munkáját, példaértékű lehet minden fiatal számára.

 

Az interjút készítette: Szűcs-Gömöri Viktória tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium