Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

03 Csilingelő 2015 október

2015.10.12

csilingelo_2015_10.jpg

fulop_bevetes.jpg

fulop_tibor.jpgTibor testvér vagyok! Talán furcsa ezt így hallani, legfőképpen nekem. A szaléziakat 1997-ben ismertem meg egy nyári tábor alkalmával. 2004-ben léptem be a szalézi rendbe, mint jelölt és ez a harmadik évem, amit örökfogadalmasként élvezhetek. Nagyon sok szép tapasztalatot szerezhettem Magyarországon és Olaszországban is. Idehaza javarészt Óbudán teljesítettem szolgálatot. Olaszországi tartózkodásomnak, főleg tanulmányi és gyakorlati vonatkozása volt. Feladataim legjavát mindig a tanulás tette ki, de a legtöbb időmet talán a fiatalok között sikerült eltöltenem és erre vagyok a legbüszkébb, sőt pont ez az, ami az élet sóját adja nekem. Sok küzdelmes év vezetett idáig.

Foglalkoztam oratóriummal, zenével, kollégiummal, próbáltam Don Bosco szellemiségét átadni az általános– és középiskolásoknak. Számomra nagyon fontos, hogy a fiatalok, ne csak egy szigorú nevelőt lássanak, sokkal inkább, hogy megtapasztalják Isten feltétel nélküli szeretetét mindenki felé, mivel elsősorban ezt a saját életemben érzékelem napról napra. Sok nehézség, kétség és bizonytalanság akad az én sorsomban is, valamint egyetlen mozdulatlan, ám annál biztosabb pont, az Isten elfogadó szeretete. 

Persze átadni ezt egyáltalán nem olyan könnyű, mivel egy picit nehezen beszélek magamról.

Szeptemberben érkeztem és már egy hónapja vagyok Kazincbarcikán. Végtelenül hálás vagyok a közösségemnek, a gyerekeknek és fiataloknak. Nagyon jól érzem magam.

Napról napra én is keresem Isten akaratát az életemben és „hajszolom” Őt, hogy minél jobban megismerhessem és közelebb kerülhessek hozzá.  Ebben a keresésben óriási segítségemre van egy egyszerű, ám annál szebb hangszer, melyet nagyon szeretek. Ez nem más, mint a gitár és egy kicsit úgy érzem, úgy gondolom, hogy valamiképp én is egy hangszer lehetek és a Jóisten fakasztja a hangokat belőlem, még ha a húrok olykor hamisan is szólnak. Számomra ez egy különös kegyelem.

Amit szívesen hagynék üzenetül mindenki számára, melyből még jobban felismerhetnek a kedves Testvérek, az a szalézi rendszabályokból egy pont:

„Isten szeretetének jelei és hordozói szeretnénk lenni az egyházban a fiatalok, főleg a legszegényebbek számára.” (Cost.2)

_______________________________________________________________________


Fiatalokkal a fiatalokért, avagy újraéled a Hittantanulók Avilai Szent Teréz Alapítványa

Örömteli hír egyházközségünk számára, hogy a majd’ húszéves múltra visszatekintő, de az elmúlt években téli álmot alvó  alapítványunkat, melyet annak idején a fiatalok, hittanosok – ahogyan a nevében is szerepel – segítésére, egyházi közösséghez való tartozás előmozdítására jött létre, újra erőteljes dübörgés veszi körül. Ennek a folyamatnak egy kis szeletét szeretnénk bemutatni a kedves olvasónak.

A 2014-es alapító okirat módosítással és az új kuratórium felállásával kezdődött az „ébredezés”. Aztán idén már továbbgondoltuk a tevékenységet és pályázatot nyújtottunk be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett kategóriák közül kettőben is. A minisztérium is a jó ügy mellé állt azáltal, hogy mindkét pályaművünket nyertessé tette és majdnem másfél millió forintot ítélt meg az alapítvány javára a benyújtott programok támogatása céljából. Óriási öröm uralkodott el minden érintettben a hír hallatán, de ez még csak a munka legeleje volt. Innentől indultak az igazi szervezések és utánjárások.

Az egyik pályázat a nyári kéthetes oratórium programjait támogatta, melyből már csak a beszámolók elkészítése van hátra. A másik a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet kiírásában a fiatalok közel egy éven át tartó programsorozatát karolta fel és ezáltal lett mecénása az animátorok kortárssegítő közösség építésének. Ezen események eddig lezajlott darabjai közül mindenképpen meg kell említeni az augusztusi animátor tábort, melyet a Vadna-parkban tartottak a fiatalok. Remek hangulat, igazi nyári összekovácsoló élményben volt részük az érintetteknek. Szintén említést érdemel a torino-i kaland, melyet a Szalézi Rend az alapítójának 200. születésnapja alkalmából rendezett Don Bosco gyermek- és fiatalkori élethelyszínén. Meg kell jegyezni, hogy ez a kirándulás nem volt kifejezetten a pályázati támogatás része, de fontos kapocsként működött a nyári események sorában. Erre a fontos láncszemre így emlékszik vissza Kerekes Anna szalézi animátor: 

 

2015. augusztus 10-én korán reggel indultunk összesen 90-en (szalézi fiatalok, atyák, testvérek és nővérek), két nagy busszal, az óbudai tartományfőnökségről Torinóba, hogy a világ 53 országából érkezett ötezer fiatallal együtt ünnepeljük a szalézi család alapítóját, Don Bosco-t.

Hétfőn késő este érkeztünk meg Torinóba és a szálláshelyünkre az Istituto Agnelli-be. Az útbaigazítás után megkaptuk a Szalim-csomagunkat, ami nagyon hasznos volt a rendezvény alatt. Benne megtalálható volt többek között póló, térkép, esőkabát, jegyzetfüzet, toll, olasz – spanyol –és természetesen angol nyelvű könyv az információkkal, énekekkel és a liturgiák szövegeivel.

Minden reggel együtt mentünk a Pala Ruffini csarnokba a világ fiataljaival egyszerre és ott közösen kezdtük el napunkat. Minden reggel animációkkal vártak minket a szervező animátorok, előadásokat hallgattunk, melyek közben általában egy-egy nagyon látványos színdarabot adtak elő nekünk, majd egy kis szünet után szentmisén vettünk részt, amit az ebéd elfogyasztása követett Don Bosco életének jelentős helyszíneit jártuk be.

A keddi nap fő témája, a 2015-ös strenna első része, a „like Don Bosco” (úgy, mint Don Bosco) volt. Minden napra egy atyát vagy nővért hívtak, akit a napi témáról kérdeztek. Amikor nem angolul folytak az előadások, hanem egyéb nyelveken, akkor a mobiltelefonunk rádióján, fülhallgató segítségével angolul is hallhattuk az előadásokat, prédikációkat, ami nagy könnyebbség volt a számunkra. Az első napok során, én eleinte nagyon féltem, hogy angolul kell megértenem, amit mondanak vagy megszólalnom, mert nem olyan régóta tanulom ezt a nyelvet. Ám amikor láttam, hogy a külföldi fiatalok közül is sokan hasonló cipőben járnak, nagyon motivált az, hogy mindannyiunk számára fejlődést jelent az idegen nyelv gyakorlása, és hogy megismerjük egymást. 

Szerdán a strenna második részéről, a „withtheyoung” (a fiatalokkal) részről volt szó. A Témáról Yvonne nővért, a szalézi nővérek rendfőnökét kérdezgették. Délutáni sétánkban pedig Valdocco volt az úti célunk. Elképesztő, hogy ott sétáltunk, ahol minden elindult, és pillanatok alatt otthon éreztük magunkat. Oratóriumonként, a szaléziak vezetésével mentünk végig kisebb csoportokban. A Pinardi kápolnával kezdtük, majd a Szalézi Szent Ferenc templomot néztük meg. Már eddig is mindenhol tátott szájjal mentünk, de a Segítő Szűz Mária Bazilika szépsége és nyugalma elképesztő volt! Don Bosco, Mazzarello Szent Mária és Savio Szent Domonkos ereklyéje is ott található meg. A sok információ után közösen imádkoztunk, majd letérdelhettünk Don Bosco ereklyéje előtt, és személyesen is hálát adhattunk mindazért, amit Tőle kaptunk. Mikor mindenki kiért a templomból, Don Bosco szobáit tekintettük meg, ahol próbáltuk felidézni, hogy kinek milyen történet ugrik be az életéről készült filmből, vagy a megmaradt fényképekről.

Csütörtökön a strenna harmadik részét, a „fortheyoung” (a fiatalokért) részt dolgoztuk fel. Ezen a napon a szalézi rendfőnök, Don Bosco 10. utóda, Don Angel Fernandez Artime atya volt, aki ebben segítséget nyújtott. Délután a második oratórium, a Szent Alajos Oratóriumhelyszínére mentünk el, ahol az atyák a menekült fiatalokkal is foglalkoznak. Nevelik, és tanítják is őket. Többen már egy éve vannak ott, és nagyon jól érzik magukat. Estére a sportcsarnokhoz vártak vissza minket, ahol egy a spanyolok által előkészített musicalt nézhettünk meg Don Bosco életéről. Spanyolországban már többször mutattak be, sőt végig járta az országot.

Pénteken az előadást a bűnbánati liturgia váltotta. A liturgiát színdarabbal tették mozgalmasabbá. A fő előadást egy olyan szalézi atya tartotta, aki Szíriában él. Nagyon sok tartalmas, biztató, és elgondolkodtató

dologról beszélt. Szinte érezhető volt, ahogy megfagy a levegő, mikor arról beszélt nekünk, hogy életük sosincs biztonságban. Mégis vannak olyan vállalkozó fiatalok, akik ezt vállalják, és segítenek nekik az oratóriumban. Volt, aki az élete árán is. Az ő hitük sok erőt adhat mások számára. Ezen délutánon a torinói dómba mentünk el, ahol megnézhettük a torinói lepel másolatát is, az eredeti sajnos most nem volt kiállítva.

A szombati napon elindultunk Colle Don Bosco-ra.  A csoportoknak külön szentmiséjük volt, a szállásukhoz tartozó templomban. Majd buszainkkal indultunk Castelnuovo-DonBosco-ba. Itt megnéztük azt a templomot, ahol Bosco Jánostt megkeresztelték és ahol elsőáldozó is volt. Ezután gyalogosan zarándokoltunk tovább Don Bosco szülőhelye felé. A rendfőnök atya maga indította el a zarándoklatot. Útközben elkezdett szakadni az eső, de ezzel senki sem foglalkozott. Felvettük a Szalim-csomagban kapott esőkabátokat, és mentünk ugyanúgy tovább énekelve, tapsolva, beszélgetve az éppen mellettünk jövő fiatalokkal. A „tapsolós” Don Bosco himnuszt rengeteg nyelven hallgattuk, és sokan kérték, hogy mi is énekeljük el magyarul nekik, vagy énekeljük közösen, mindenki a saját nyelvén. Több kis településen is keresztülmentünk, de a séta alatt Savio Szent Domonkos szülőházát is megnézhettük. Minél közelebb értünk a Colle-hoz, Don Bosco szülőhelyéhez, annál izgatottabbakká váltunk. Bár, tetőtől-talpig eláztunk, és fáztunk, nem foglalkoztatott bennünket, hiszen ott voltunk Colle Don Bosco-n! Sajnos az időjárás miatt nem volt lehetőségünk kint, a csillagos ég alatt aludni, ehelyett a szervezők próbáltak mindenkit fedett helyen elszállásolni. Mi egy kisebb termet kaptunk, ami nagyon jó volt. Igaz zsúfoltan, kb. 130-an lakhattuk be más nemzetiségű társainkkal, de együtt voltunk, és így is jól éreztük magunkat. Voltak, akik folyosón kaptak helyet, mások pedig a bazilikában illetve az altemplomban töltötték az éjszakát. A padok között, az oltárnál, mindenhol aludtak a fiatalok, és 

mindannyian otthon tudtuk magunkat érezni. Ott aludtunk, sétáltunk, nézelődtünk, ahol 200 éve, egy nagy példakép született. Sokan énekeltek, zenéltek, a hangulat fantasztikus volt! Este közösen a magyar csapattal imádkoztunk, elmélkedtünk, beszélgettünk és osztottuk meg a tapasztalatainkat, élményeinket, hogy mit viszünk haza magunkkal. Éjszaka közösen összegyűltünk a nagyszínpadnál, ahol több mint ötezren vártuk az éjfélt. 2015. augusztus 16-át a bazilika harangjai jelezték számunkra, hogy közösen megünnepeljük Don Bosco 200. születésnapját. Hajnalig tartó bulit csináltak a szervezők. A tér tele volt és már senkit sem zavart az eső. Rengeteget bansoltunk, és énekeltünk együtt, közösen, hiszen egy közösség vagyunk, egy nagyon nagy Család. Hajnalban a szervezők még forró teát is kínáltak nekünk, mikor a térről beléptünk az árkádok alá, hogy egy kicsit át tudjunk melegedni.

Vasárnap reggel nagyon szép, tiszta és napos időre ébredtünk. Mintha, az addigi rossz idő nem is lett volna. A Szentmisén gyönyörű idő várt mindenkit. A misén a rendfőnök atya hivatalosan lezárta a bicentenáriumot, és a liturgiavégén egy nagy meglepetés is fogadott minket: Ferenc pápát vetítették ki, aki élőben üzent nekünk. A szentatya köszöntötte a Szalézi Ifjúsági Mozgalom és a szalézi család minden tagját világszerte.

A program alatt több barátságot is kötöttünk, és hála a mai technikának, a kapcsolattartásra minden adott, így már a helyszínen megkerestük egymást az internetes alkalmazásokon is, hogy a barátságok ne szakadjanak meg.

Ez a hét nagyon sokat segített, hogy a hitünk és a kapcsolatunk Don Bosco-val és Istennel megerősödjön. Rengeteg vidámsággal, erővel és motivációval töltött fel minket ez a csodálatos hét és sok új dolgot megtudhattunk Don Bosco-ról és a szalézi család sokszínűségéről. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lipták Karolina a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 13.A osztályos tanulója pedig az erdélyi kirándulás élményeit öntötte nekünk szavakba, melyből kiderül, hogy az időjárás itt sem volt túlságosan kegyes a fiatalokhoz…: 

 A barcikai szaléziak szervezésében 2015. szeptember utolsó hétvégéjén a kazincbarcikai animátorok (Szajcz Petra, Ezen Jennifer, Palkó Fanni, Takács Ákos, Báder Helga, Pataki Szabolcs, Kerekes Anna, Hilóczki Zsuzsi, Molnár Inez, Emri Márton, Toma Áron, Hegedűs Dániel, Pap Kálmán és jómagam) indultunk el Erdély magyar határhoz közel eső Partium-i részére két kisbusszal. Gábor és Gorbi testvér (Fülöp Tibor, a szerk.) valamint Rajesh atya is velünk jöttek. A szomorkás, esős idő ellenére, vidáman és boldogan telt el a majdnem 3 és fél órás út.

A szombat délelőtti órákban érkeztünk meg a kaplonyi templomhoz, ahol Rajesh atya mondott szentmisét. Ebéd után elindultunk megnézni néhány nevezetességet.

Adyfalván láthattuk Ady Endre szülőházát, amely emlékmúzeumként látogatható. Nagymajtény határában, a majtényi síkon tiszteletünket tettük a Rákóczi-szabadságharcot lezáró megegyezés helyszínén, a Szatmári béke emlékoszlopánál.

Majd elfoglaltuk szálláshelyeinket Szatmárnémetiben, ahol Gábor testvér nagybátyja volt segítségünkre. Kipakoltunk és elindultunk egy kicsit barangolni a városban.

Vasárnap reggel Nagybánya felé vettük az irányt, ahol részt vettünk a 10 órakor kezdődő szentmisén, melyet szintén Rajesh atya celebrált. Ezt követően egy helybéli lány körbevezetett minket a városban, a plébános úr pedig vendégül látott egy bőséges ebéddel a plébánián, melyet ezúton is nagyon szépen köszönünk. Itt is, mint mindenhol nagyon kedves embereket ismerhettünk meg.

Késő délután indultunk vissza Magyarországra. A hazaút kellemesen, jó hangulatban telt. Hatalmas élményekkel tértünk vissza, mely megmarad egy életen át. Köszönjük szépen, hogy ott lehettünk! 

 

csilingelo_naptar.jpg

október

Egyetemes imaszándék: Hogy megszűnjék az emberi személy áruként való kezelése, mint a rabszolgatartás modern formája.

11.

Vasárnap

Évközi 28. vasárnap

15.00 családi pizzasütés a plébánián

Mk 10,17-30

 1.  

Hétfő

 

19.00 Cursillo

 

 1.  

Kedd

Boldog da Costa Alessandrina

19.00 Cursillo

 

 1.  

Szerda

 

16.30 Hittanórák

19.00 Rákász Gergely koncertje

 1.  

Csütörtök

Avilai Nagy Szent Teréz

Triduum a szentmisében

okt. 15-16: Takarítás a plébánián

 1.  

Péntek

Szent Hedvig

Triduum a szentmisében

17.00 Keresztút a Szent Család templom kertjében

 1.  

Szombat

Antiochiai Szent Ignác

Triduum a szentmisében

Takarítás a plébániakertben

 1.  

Vasárnap

Évközi 29. vasárnap

Az Avilai Szent Teréz templomunk búcsúja. Az ünnepi szentmise 11.00-kor kezdődik. Ma a Szt.-Család templomban nem lesz szentmise!

Mk 10,35-45

Missziós vasárnap

 

Országos gyűjtés a missziók javára!

 1.  

Hétfő

 

19.00 Cursillo

Boldog Sándor István boldoggá avatásának 2. évfordulója

 1.  

Kedd

 

19.00 Cursillo

11.30 Sajógalgóc:

Szent Vendel búcsú

 1.  

Szerda

 

16.30 Hittanórák

16.30 Szalézibarát Szülők Társasága (olasz est) Gimnázium

 1.  

Csütörtök

Szent II. János Pál

okt. 22-nov 2. – őszi szünet

16,30 Szentmise a kórházban

 1.  

Péntek

Kapisztrán Szent János

Munkaszüneti nap!

okt. 23-25 – országos őszi animátortalálkozó, Kazincbarcika

 1.  

Szombat

Boldog Guanella Alajos

Szűz Mária, Keresztények Segítsége áldás a szentmise után

 1.  

Vasárnap

Évközi 30. vasárnap

Egyházközségi idősek napja

Téli időszámítás kezdete

 

Mk 10,46-52

 1.  

Hétfő

 

19.00 Cursillo

Boldog Sándor István

101. születésnapja

 1.  

Kedd

 

19.00 Cursillo

 

 1.  

Szerda

Szent Simon és Szent Júdás Tádé

 

 

 1.  

Csütörtök

Boldog Rua Mihály

 

 

 1.  

Péntek

 

 

 

 1.  

Szombat

Boldog Romzsa Tódor

 

 

November

Egyetemes imaszándék: Hogy meg tudjunk nyílni a személyes találkozásra és a párbeszédre mindenkivel, azokkal is, akiknek a miénktől eltérő a véleménye.

 1.  

Vasárnap

Évközi 31. vasárnap

Parancsolt főünnep

Temetői szertartások

Mt 5,1-12a

17.00 Szentségimádás (Szt. Teréz-t.)

 1.  

Hétfő

Halottak napja

 

15.00 Temetőlátogatás, gesztenyézés

 1.  

Kedd

 

 

 

 1.  

Szerda

Borromeo Szent Károly

16.30 Hittanórák

 

 1.  

Csütörtök

 

 

Szent Imre

18.00 Egyháztanács, Kb.

24 órás Szentségimádás (Szt. Teréz-t.)

 

 1.  

Péntek

 

17.00 Szent Mónika közösség imaórája

17.45 Jézus Szíve litánia

 1.  

Szombat

 

 

17.45 Lorettói litánia

 1.  

Vasárnap

Évközi 32. vasárnap

 

Mk 12,38-44

 

csilingelo_alj.jpg