Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

CSILINGELŐ IV. ÉVF. 1. SZ.

2016.01.11

csilingelo_2016_01.jpgcsilingelo_2016.jpg

Mikulás járt a Szent Teréz templomban

2015-ben megpróbáltuk újragondolni, méltóbbá tenni Szent Miklós ünnepét. Az alábbi emlékezés is alátámasztja, hogy nagy sikerrel…

…a templom szép lassan megtelik, kicsi, és nagy gyermekek, felnőttek, izgatott zsibongás... Suttogás jár körbe, mintha a gyermekek azt gondolnák, talán nem jön el a Mikulás, és most zajonganak. Megtelnek a padsorok, egymásra mosolyognak a szülők, anya-apa között édes kicsi lányok, várakozó fiúcskák.

Az animátorok is készülődnek, mosolyognak.

Bevezető után rövid vetítés: a gyermek Miklósból felcseperedő Miklós püspök története. Már a történet elején megmutatkozik Miklós jószívűsége, mikor a lovát is feláldozva megment egy rabszolgának szánt fiút.

A történet után furfangos kérdések következtek, amihez az animátorok kis zöld, és piros lapocskákat készítettek a jó és rossz válaszok megkülönböztetésére, és váltakozva minden kérdésnél magasba emelkedtek a lapok. Csak néhány csalafinta kérdésnél lehetett ügyes gyermekeinket elbizonytalanítani.

Később jelezték, baj van: késik a Mikulás, és eltűnt a telefonszámának második fele is. Na de nem kell elkeserednünk, - mondták, - mert a jó válaszok megmutatják a telefonszám hiányzó részét, így hamarosan már legalább a hangját hallhatjuk a közeledő Mikulásnak… aztán hamarosan ő is érkezik.

Csengőszó, nyíló ajtó, - a szemek mind odaszegeződnek, és egy angyal kíséretében már meg is érkezik ő, akire minden kicsi szíve már egy éve vár… Üdvözlés, topogó lábak, gyermekek, akik mind arra vágynak, hogy elmondhassák, elénekelhessék a Mikulásnak a sok szorgalommal megtanult éneket, verset, átadják ők is ajándékaikat. Komoly határozott szereplések, huncut, mosolygós, vidám gyermekek. Mindnél látszik, bizony komolyan veszik, jónak lenni jó, és hogy még jobb adni, mint kapni...

Egy fiúcska már türelmetlen, alig várja, hogy kifejezhesse a Mikulásnak mennyire várta, ezért az ölébe kéredzkedik és ott is marad, amíg az a Szent Teréz templomban tartózkodik. A Mikulás persze szeretettel megsimogatja fejét, és tűri a mocorgást és a szakállhúzogatást, figyelve közben a többi gyerekre is, akik egyre bátrabban, egyre többen jelentkeznek szereplésre. Na de mégis, az este fénypontja, mikor a Mikulás jó tanácsokkal látja el a gyerekeket, és behozatja nagy utazó ládáját, egy tengerész ládát, aminek bizony külön története van, amit meg is oszt velünk.

Vajon mit is rejt a láda? Természetesen a jó gyerekeknek szánt csomagokkal van tele, - persze nem sokáig,- mert az angyalka, és az animátorok segítségével a Mikulás hamar szét is osztja azokat.

Még egy pár köszönő szó, és a ritka vendégnek sajnos mennie is kell, mert még sok helyen várják, sok helyre szán még ajándékot, hogy még többen higgyük, és érezzük: a jóság és a szeretet itt van köztünk és érdemes megtartani, vigyázni rá. Fehér ruhás, mosolygós angyalkával távozik, az elégedett gyermekek, és mosolygós szüleik is lassan elhagyják a templomot, de odakint még egy meglepetés vár rájuk, finom tea, és a télhez illő forralt bor várja az egyházközség jóvoltából a hazafelé indulókat.

Szép este, szép összefogás, mindenki hozzátett és mindenki segített, így közösen jót alkottunk: Közösséget!

(Józsa Péter Ferenc és Anna)

Ólomüvegablakok és gyóntatóhelyiség megáldásának is részesei lehettünk

December 7-én az esti szentmise keretében áldotta meg Ábrahám Béla tartományfőnök atya a Szent Család Templom új ólomüveg ablakait és egyben a megújult gyóntatóhelyiséget is. Az üvegablakokat Soós Csilla felvidéki művész készítette, aki a több száz éves hagyományokat formálta át modern tartalommal. A gyóntatóhelyiség két új székkel és egy kisebb polccal, fiókkal is kibővült, mindezek a Rózsafüzér Társaság segítségével állnak a kedves hívek rendelkezésére. A gyóntatóhelyiség megújulását a kazincbarcikai Szent József Szalézi Rendház kezdeményezte és finanszírozta. De miért az alkalom? Miért épp most? A választás igencsak tudatos volt a szaléziak részéről, akik szerettek volna az Irgalmasság Évének kezdetére emlékeztetni mindenkit. Ezeknek az alkotásoknak megáldása ugyanis lezárása Don Bosco születése bicentenáriumi évének és egyben nyitánya annak az évnek, amely meghív bennünket bűneink megbánására, valamint bátorítást ad, hogy találjuk meg az irgalmasságot mindennapi életünkben.

Ahogyan Ábrahám Béla tartományfőnök atya megfogalmazta, a bűn bezártságot, elszigeteltséget teremt, az irgalom felold bennünket, a bűnbánatban pedig Krisztust, Isten arcát lelhetjük meg.

(Farkas Barbara – a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium pedagógusa)

Hangverseny a Szent Család templomban

Az adventzáró estet P. Vitális Gábor SDB plébános atya nyitotta meg, köszöntve a templomot teljesen betöltő hallgatóságot, valamint a hangversenyt adó kórusok tagjait és a közreműködő vendégeket. Az estet az Angyalkert Görög Katolikus Óvoda kicsinyei vezették be kedves műsorukkal. A fellépő kórusok mellett gyönyörködhettünk Szentpéteri Áron csodálatos klarinétművészetében, Fancsik József trombitajátékában, valamint Józsa Judit és Józsa Viktória nagyszerű szólóénekében.

A Szent Család Kórus által előadott karácsonyi dalok, egyházzenei kórusművek elvarázsolták a nézőközönséget: a csodálatosan tiszta hangzás, a szépen csengő hangok, a templom falai által biztosított kiváló akusztika mind-mind megtették a hatásukat. Úgy éreztük, szívünkben már itt van a karácsony, felkészültünk Jézus Krisztus megszületésének megünneplésére.

A Szent Család Kórus fellépését követően pedig az In Aeternum Gospelkórus műsorára került sor. Az est folyamán előadott darabok többsége a gospel stílust képviselte, de találkozhattunk a megszólaltatott művek között gregorián dallamokkal is. A többségében fiatalokból álló gospelkórus a szép hangzás mellett a mozgás látványával is gyönyörködtette a résztvevő közönséget. A fiatalok vidám, mozgalmas, optimista műsora vidámsággal töltötte el lelkünket, így örömmel telve hagyhattuk el a Szent Család Plébániatemplomot!

Az ősember él – avagy, kirándulásunk a Szalajka völgyben

Álom havának utolsó kedd reggelén – plébániánk hívó szavára – korán felébredtünk, szilvásváradi kirándulásra készült egy kicsiny, de elszánt csapat...

Teákat főztünk, betáraztuk a szendvicseket, s ki-ki a gyermekeknek szánt szeretet- avagy szaloncukrokat - amolyan túlélőcsomagként -, ugyebár tél van...

Már a gyülekezőnél érződött a Jézustól kapott ajándékunk: ragyogóan sütött a napocska, s lett hűséges útitársunk egész nap arcunkon megragyogtatva nyári almák szépségét, egészségét és pirosát...

Atyáink János és Gábor – vezették a kisbuszokat a pusztán, elhárult minden akadály! Családosok és egykén jóbarátok, idősebbek és fiatalabbak – egyetlen nagycsaládként érkeztünk meg Szilvásváradra. Ott forró tea és jó érzés töltött el mindannyiunkat. Hamarosan hangulatos kisvonat szaladt velünk a Szalajka-völgyben fölfelé... A kis, fapados kocsinkat fűtő vaskályha tüze találkozott a szívek melegével, miközben csodáltuk, amit a nyár meghagyott: közben ivadékokkal telt halastavakat, marasztaló sziklát és vízesést a kopár bükkösök lábánál, idekötődő régi, szép emlékeink örökzöld erdejében...

A tisztástól az Ősember-barlangjáig vezetett az út, boldogan vágtunk a meredeknek, kapaszkodtunk a nagy előd nyomán, 30-40000 éve megjárt úttal a lábunkban, mert kihívás volt ez, fényűző öröm, a gyerekek szemében fénylő elragadtatás... A borostyán a barlang bejáratánál beteríti a lombjait elhullató fát... Nincsen halál!

Az ősember él... Fényképez, teát szürcsöl a termoszból, később kortyol még rá egyet a Szalajka-forrás vizéből, cipőtalpat mos, majd hosszú lejtőn lefelé gyalog folytatja útját a civilizációba.

A völgyben visszavezető úton várt ránk a legmaradandóbb élmény. Az Erdő Múzeumán keresztül-, majd egy dámszarvascsalád mellett is elhaladva történt meg velünk a csoda: kezdtük jobban megismerni egymást...

Út közben szalonnát is sütöttünk, kóstoltunk ropogós pisztrángot, s megesett, hogy meg is várakoztattuk másikunkat, de senki nem bánta meg az év utolsó kirándulását. Szerintem jövőre is itt a helyünk. Ugyanekkor és ugyanígy!

 

(Ölveczki László)

Karitász csoportunk is eseménydús dolgos hónapot zárt…

…mint mindig. Mondhatnánk, hiszen egyházközségünk jótékonysági kisközössége minden decembert karitatív feladatokkal tölt. Az egyik legnagyobb lélegzetvételű „megmozdulás” a karácsonyi karitász vásár volt, ahol a kedves híveink jóvoltából összegyűlt rengeteg ruhanemű, cipő, háztartási eszközök, játékok, ajándéktárgyak és könyvek kerültek jelképes adományokért cserébe a kevésbé tehetős családok birtokába. A szervezők elmondása szerint sikeresen zárult vásáron befolyt összeget a rászorulók karácsonyának szebbé tételére fordították.

Karitász csoportunk néhány segítő diákkal kiegészülve december 23-án meglátogatta a hajléktalanok szálláshelyét, ahová természetesen nem üres kézzel érkezett, hanem töltött káposztával és süteménnyel „felszerelkezve”. Apró műsorral, vetélkedővel, közös énekkel és imádsággal igyekeztek a fedél nélküliek karácsonyát is széppé varázsolni.

Persze ezeken kívül is akadt számos kisebb-nagyobb vállalása és teljesítése a közösségnek, melyeket ezúton is köszönünk minden kedves résztvevőnek és önkéntes segítőnek. Megállás persze nincs, mert néhány hét és itt a bál, amely szintén nagyon sok feladattal jár. Részletek lejjebb.

Ökumenikus imahét

csilingelo_2016_oikoumene.jpgKazincbarcikán 2016. január 25. és 29. között kerül megrendezésre a Krisztushívők egységéért végzett ökumenikus imahét, amelynek alapigéje: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1Pt 2,9).

Péter apostol arról beszél, hogy a korai egyház az evangéliummal való találkozást megelőzően nem volt egy nép. De miután hallották Isten elhívását arról, hogy ők egy kiválasztott nemzetség, és elfogadták Isten Jézusban adott megváltásának erejét, Isten népévé váltak. Ezt a valóságot fejezi ki a keresztség, amely minden keresztény számára közös, amelyben víztől és Szentlélektôl születünk újjá (Jn. 3.5). A keresztségben meghalunk a bűnnek, hogy Krisztussal az isteni kegyelem új életére támadjunk fel. Minden nap folyamatos kihívást jelent, hogy tudatosítsuk magunkban ezt az új, krisztusi identitásunkat. Hogyan értjük arra szóló közös elhívásunkat, hogy „Isten népévé” legyünk? Hogyan fejezzük ki keresztségbeli identitásunkat, azt hogy „királyi papság” vagyunk?

(Részlet a 2016.évi imahét füzetéből)

Zárszó

Talán a fentiekből is kiderül, hogy számos lelki és testi épülésre lehetőséget adó programon vehettünk részt az adventi és karácsonyi időszakban. Itt sajnos a hely szűkössége miatt nem tudunk maradéktalanul és képekkel illusztrálva sem beszámolni mindenről. Aki esetleg teheti, annak ajánljuk figyelmébe honlapunkat, (www.plebania-barcika.hu) hogy a számos beszámolót jobbnál-jobb színes képekkel kiegészítve is tekintsék meg.

A leírtakon kívül most álljanak itt, kissé rangtalanul, de ugyanolyan fontossági szintet képviselő rendezvényeink, eseményeink, melyek szintén a közösség épülését szolgálták és amelyeket Jézus szeretetének fénye vezérelt. Szerveztünk mézeskalács sütést és papírdísz készítést, amik a gyermekek karácsonyfáját díszítették. Nem szabad elfelejtkezni a betlehemes pásztorjátékról sem, melyet a szalézi gimnazisták adtak elő az Egyházak karácsonya elnevezésű városi ökumenikus felvonuláson és a 25-i karácsonyi szentmise után is. Mindenképp említést érdemel a templomok takarítása és díszítése, melyet nagyon lelkes és áldozatos munkával valósítottak meg. Ugyanitt szólunk a fenyőfák, kivágásával, beállításával és díszítésével járó feladatok elvégzését magára vállaló Testvéreinkről.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy ilyen szintű aktivitást nem egy-két embernek köszönhetünk, hanem sokkal többnek. Ami azért fontos, mert ez is jelzi: élettel teli az egyházközségünk! Egy bejáratott, jól működő gépezetbe sikerül folyton-folyvást újabb és újabb fogaskerekeket becsempészni, olykor észrevétlenül. Természetes, hogy vannak megakadások, de leállások sosem. Azt kívánjuk, hogy ez maradjon is így és hasonlóan aktív, mozgalmas és erőteljes esztendőnk legyen az Irgamasság évében is! Építsük tovább Krisztus közösségét Kazincbarcikán is!

Jótékonysági Katolikus Bál

Vízkereszt vagy Háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdete. S ha már farsang, akkor Jótékonysági Katolikus Bál, mely 2016. február 6-án, szombaton kerül megrendezésre. Sok szeretettel hívunk és várunk mindenkit, akik szeretnének egy jó hangulatú, baráti beszélgetésekkel fűszerezett farsangi bálon részt venni. A jegyek a megszokott módon megvásárolhatók a sekrestyében.

Jegyárak a tavalyi áron: felnőtt 3.600 Ft, diák 1.800 Ft, gyerek (14 év alatti) 1.200 Ft. A jelentkezés a részvételi díj egyidejű befizetésével válik érvényessé. Jelentkezési határidő 2016. január 31.

Szeretettel várjuk továbbra is a kedves testvérek nagylelkű felajánlásait, hogy a tombolasorsoláson minél több ajándékot sorsolhassunk!

 

 

N  A  P  T  Á  R

JANUÁR

10.

Vasárnap

Urunk megkeresztelkedése

 

Lk 3,15-16; 21-22

11.

Hétfő

 

19.00 Cursillo

 

12.

Kedd

 

19.00 Cursillo

 

13.

Szerda

Szt. Hiláriusz (Vidor)

Hittanórák 16.30, 18.00

 

14.

Csütörtök

 

 

18.00 Egyháztanács Kazincb.

15.

Péntek

Remete Szent Pál, Boldog Variara Alajos

 

17.00 Keresztút: Szent Család-t.

16.

Szombat

 

 

19.00 Bánhorváti: Katolikus Bál

17.

Vasárnap

Évközi 2. vasárnap

 

Jn 2,1-11

18.

Hétfő

Árpád-házi Szent Margit

19.00 Cursillo

 

19.

Kedd

 

19.00 Cursillo

 

20.

Szerda

Szt. Fábián, Szt. Sebestyén, Boldog Özséb

Hittanórák 16.30, 18.00

 

21.

Csütörtök

Szt. Ágnes szűz és vértanú

 

 

22.

Péntek

Boldog Batthyány-Strattmann László, Szent Vince

 

 

23.

Szombat

 

 

10.00 Budapest-Pesthidegkút: Tartományi Don Bosco ünnep

24.

Vasárnap

Évközi 3. vasárnap

Szalézi Szent Ferenc

 

Lk 1,1-4; 4,14-21

25.

Hétfő

Szt. Pál apostol megtérése (pálfordulás)

19.00 Cursillo

Ökumenikus alkalmak Kazincb.:

17.00 Görög katolikus templom

26.

Kedd

Szt. Timóteus és Szt. Titusz

Ökumenikus alkalom: 17.00 Dédest. ref.

17.00 Felsőbarcika ref. templom

27.

Szerda

Merici Szt. Angéla

17.00 Dédest. rk.

17.00 Sajókazinc ref. templom

28.

Csütörtök

Aquinói Szt. Tamás

24 órás szentségimádás, Szt. Teréz-t.

17.00 Szent Család-templom

29.

Péntek

 

 

17.00 Baptista imaház

30.

Szombat

 

 

 

31.

Vasárnap

Évközi 4. vasárnap

Bosco Szent János

 

Lk 4,21-30

FEBRUÁR

Egyetemes imaszándék: Hogy vigyázzunk a teremtésre, mint ingyen kapott ajándékra: műveljük és őrizzük meg azt az eljövendő nemzedékeknek.

1.

Hétfő

 

19.00 Cursillo

16.30 Szentmise a kórház kápolnájában

2.

Kedd

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony

19.00 Cursillo

A Megszentelt Élet év befejezés

 

16.00 Egyháztanács Bánhorváti

18.00 Egyháztanács Dédest.

 

3.

Szerda

Szent Balázs

Hittanórák 16.30, 18.00;

Balázs áldás

4.

Csütörtök

 

Ökumenikus alkalom:

17.00 Bánhorváti rk.-t.

19.00 Egyháztanács Kazincb.

5.

Péntek

Szent Ágota

 

 

6.

Szombat

Miki Szent Pál és társai

 

Jótékonysági Katolikus Bál

7.

Vasárnap

Évközi 5. vasárnap

Balázs-áldás a misék végén

Lk 5,1-11

csilingelo_alj.jpg