Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Isten hozott Lytton atya !

2016.09.01

lytton.jpgA tanárok számára augusztus 22-én reggel véget ért a nyári szünet. Épp nyári élményeinket és tapasztalatainkat osztottuk meg, amikor belépett egy kedvesen mosolygó fiatalember a tanáriba. Hamarosan megtudtuk, hogy ő Ervanto Quadros Lytton szalézi szerzetes, aki ettől a tanévtől igazgatóhelyettesi feladatokat lát el a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban.

Rövid idő alatt sok érdekes dolgot tudtunk meg Lytton atyáról.  Egy indiai nagyvárosból, Mumbaiból (angolosított nevén Bombayből) származik. Ebben a városban majd másfélszer annyi ember lakik, mint Magyarországon.  Filozófiát tanított az ottani szalézi egyetemen. Amikor elhatározta, hogy szerzetes lesz az édesapja nagyon büszke lett rá. Az édesanyja féltette, de soha nem ellenezte döntését.

Örömmel vette, hogy Magyarországra helyezték. Nagyot fordult a világ. Amikor Európa számára fontossá vált a kelet, akkor a misszionáriusok innen menetek oda, hogy terjesszék a hitet. Most nekünk van rájuk szükségünk. Az indiai szalézi szerzetes közösség legalább 2.500 főt számlál.

Lytton atya azonnal meg akart tanulni magyarul, de a 14 000 000 főt számláló szülővárosában senki nem akadt, aki ismerte volna a nyelvet, így várnia kellett, amíg Magyarországra érkezik. A legnehezebb számára a közmondások, szólások jelentése, hisz tudjuk ezek megértéséhez szükség van az itthon szerzett tapasztalatokra, élményekre.

Kazincbarcika nem új számára, hiszen lakott már itt néhány évvel ezelőtt, amikor a Don Bosco Szakiskolában tanított. Most ugyanazt a szobát kapta meg a rendházban, ami korábban az övé volt. Mindenféle magyar ételt szeret. Főzni is tud. Az édesanyja tanította meg, amikor megtudta, hogy Magyarországon fog élni.

Izgalommal várja az új feladatokat. Hittant és etikát is fog tanítani a Szaléziban, és ellátja a szalézi szerzetesség iránt érdeklődő fiatalok nevelését.  Találkozhatunk vele majd az új sportközpont szabadidős rendezvényein is. Szívesen sportol. A hazájában gyeplabdázott és kapus volt a csapatban. Magyarország azért is vonzó számára, mert itt népszerű a foci és ő is lelkesedik ezért a sportért.

Első miséjén kellemes énekhangjával és léleknyugtató gitárzenéjével kápráztatott el bennünket. Isten hozta köztünk. Reméljük, jól fogja érezni magát!

 

Bárdos-Dorkó Ágnes tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

lytton_gitar.jpg Mondtam egy imát ma érted,
És isten bizonyára meghallott.
Bár Ő nem mondott egy szót sem,
Éreztem a választ a szívemben.

 

Nem kértem jólétet vagy hírnevet
Tudtam, hogy nem bánod.
Megkértem, hogy küldjön egy olyan kincset,
ami sokkal tartósabb.

 

Kértem, hogy legyen hozzád közel
Minden új nap kezdetén
Hogy adjon egészséget és áldást
és barátokat, akik elkísérnek az utadon.

 

Kértem neked boldogságot,
Minden kis és nagy dologban
de szerető gondoskodása volt,
amiért a leginkább imádkoztam.

 

 

Sok szeretettel:

Ervanto Quadros Lytton SDB

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium
Augusztus
2016.