Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Információk a szentségekről

2015.02.09

keresztelo.jpgSTÓLADÍJAK

Egyházadó:
Egyházközségi hozzájárulás befizethető mind a sekrestyében szentmisék után, mind a plébánián hivatalos órákban, sárga postai csekken név és cím feltüntetése mellett vagy banki átutalással.

Szentmise: csendes mise 1.500 Ft, orgonás mise 3.000 Ft

Keresztelő: ingyenes (feltétel: az egyházi hozzájárulás rendszeres fizetése)
Esküvő: csendes 20.000 Ft, orgonás 30.000 Ft

Temetés: kántor nélkül 15.000 Ft, kántorral: 25.000 Ft

Sírkő megáldása: 3.000 Ft

Egyszeri harangozás két haranggal: 1.000 Ft. Harangozás csak egyházi temetés esetén lehetséges.

Szociálisan rászorulók esetén a díjak összege csökkenthető, illetve elengedhető.

 

INFORMÁCIÓK

a szentségekkel kapcsolatban

Házasságkötés:

Plébániánkon minden évben házasságra előkészítő KATEKÉZISEKET szervezünk. A házasság szentségét csak azok számára szolgáltatjuk ki, akik részt vettek a megfelelő felkészülésen. A házasságkötésre február elején és szeptemberben indítunk előkészítő katekézist. Ezen katekézisek kezdete előtt kell jelentkezni azoknak, akik a következő félévben szeretnének házasságot kötni. E katekézisen mindenkinek részt kell vennie, e nélkül nem tudjuk megesketni a jegyeseket. Akik nem nálunk járnak jegyesoktatásra, azoktól írásban kérünk igazolást arról, hogy kinél, hány alkalommal és mikor vettek részt felkészítésen. A rendkívüli esetektől eltekintve az esküvőre jelentkezést minimum fél évvel a házasságkötés előtt be kell jelenteni a plébánián.


A gyermekek keresztelése:

Keresztelésre a plébánián lehet jelentkezni legalább egy hónappal előbb, de felnőtt kereszteléséhez legalább fél évvel előbb. Keresztelést gyermek esetében a szülő jelentheti be és ahhoz, hogy a családok gyermekei részesülhessenek a keresztség szentségében, szükséges a megfelelő felkészülés.

Keresztszülőnek csak olyan katolikus személyt kérjünk fel, aki a keresztelés előtt a szülőkkel együtt szentáldozáshoz tud járulni, vagyis katolikusan kötött házasságban él. Keresztszülő csak megkeresztelt személy lehet.

Gyóntatás:

A szentmisék előtt vagy a plébánián telefonon előre megbeszélt időpontokon biztosítunk.

Betegek lelki gondozása:

Betegeink lelki ellátásáról időben gondoskodjunk. Ha lehet, még a kórházba indulás előtt. Hosszabb ideje fekvő betegeinket a nagyobb ünnepek előtt szívesen részesítjük szentségekben, ha időben bejelentik őket hozzátartozóik. (A betegellátásért nem fogadunk el semmit, kérjük, ne is próbálják meg!)Betegek szentsége:

A „betegek kenete” nem utolsó kenet, bár régen így nevezték. Ez a szentség erőt és kegyelmet ad idős, vagy különböző betegségben szenvedő testvéreinknek. Egyesít a szenvedő Krisztussal. Kórházba készülő betegeink, mielőtt kórházba mennének (hacsak nem hirtelenül) itthon járuljanak szentségekhez. Huzamosan ágyhoz kötöttekhez karácsony és húsvét előtt vagy a plébánián előre egyeztetett időpontban elmegyünk, hogy szentségekben részesüljenek. Ne várják meg a hozzátartozók, míg elveszítik eszméletüket betegeik, így már megáldozni nem tudnak s már csak egy feltételes feloldozás után tudjuk feladni a szent kenetet.

 

 

A mappában található képek előnézete Don Bosco égi szül.nap