Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2016. augusztus 20-i Szent Jobb körmenet

2016.08.24

A Kazincbarcikai Karitász Csoport részt vett a 2016. augusztus 20-i Szent Jobb körmeneten

 

A zarándoklatot - az utazást és a buszt – idén az ózdi karitász csoport szervezte. Ózd, Kazincbarcika, Mezőkövesd, Eger körüli és Kápolna karitász csoportjait jutatták el a Szent Jobb körmenetre.

 

11:30-kor indultunk a Szalézi Sportcsarnok elől. Az utazás alatt módunkban állt megismerni a többi csoportot, vezetőiket és az ózdi plébánost, Mischinger Ferencet atyát, aki a rózsafüzér imádság után felhívta a figyelmünket arra, hogy a világi hívságok, mint például, hogy nagyon jó helyet kaptunk – szinte a fő szektorban – ne vonják el a figyelmet arról, hogy Szent István iránti tiszteletből veszünk részt a misén, és imádkozni jöttünk.

 

Érkezésünkkor már zajlott a lelki előkészület: vallási énekek hangzottak el különböző nyelveken, többféle vallási felekezet előadásában, amit sajnos nem hallhattunk az elejétől.

 

16:45-kor ünnepélyes keretek között a honvéd koronaőrség kihelyezte a Szent Jobbot a Bazilika elé, majd 17:00-kor szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A szentbeszédet Josip Bozanič bíboros, zágrábi érsek mondta, aki a horvát és a magyar nép történelmi kapcsolódásairól és a két nép egymás iránti szeretetéről beszélt, valamint a vallás fontosságáról. A szertartás a Szent Jobb körmenettel zárult.

 

A körmenet elején Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozza, előtte vonulnak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter bíboros, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, majd a karitász csoportok és a plébániák zarándokcsoportjai. Az útvonal a Szent István térről indul és oda is tér vissza.

 

A körmenet alatt csodálatos dolog volt, hogy addig idegen emberek beszédbe elegyedtek egymással, mert Caritas feliratú pólót viseltek és úgy érezték, hogy egy célért dolgoznak az év többi napján.

 

Az eseményre csak az lebbentett rá egy kis árnyékot, hogy a körmenet ideje alatt rendőrök, katonai rendészek, és több fegyveres egység képviselője sorfalat állt a körmenetben résztvevők körül. Míg meg nem pillantottam őket addig eszembe sem jutottak az elmúlt idők szomorú eseményei…

 

Szerencsére nem történt semmi probléma az esemény alatt, így csodálatos élményekkel térhettünk haza.

 

Schmelczer-Zuggó Hajnalka, karitász tag

 

A mappában található képek előnézete 2016. augusztus 20-i Szt. Jobb körmenet