Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nyugdíjas Klub

2015.03.03

A Nyugdíjas Klub 2004-ben alakult a Karitász szervezésében. Azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az egyházközség idős híveit. Nincs előre meghatározott időpontja az összejöveteleknek, ez függ az aktuális programoktól.

Szerveztünk orvosi előadásokat a csontritkulásról, cukorbetegségről, mozgásszervi betegségekről, az influenzáról, védőoltásokról és daganatos betegségekről. Ezeket az előadásokat Dr. Fedor István, Dr. Marosfalvi Ágnes, Dr. Csutor Zsuzsanna főorvosok tartották, akik aktív tagjai egyházknyugd-2.jpgözségünknek.

Rendszeresen bérletet vásárolunk az Egressy Béni Művelődési Házban tartott színházi előadásokra. Kirándultunk Ópusztaszerre, Gödöllőre, Debrecenbe, és elkezdődött egy kirándulássorozat annak érdekében, hogy szűkebb környezetünket is megismerhessük. Ennek keretében jártunk Szendrőben, ahol megnéztük a Kékfestő Múzeumot, a Csáky Kastélyban iskolatörténeti kiállítást. Edelényben a Coburg Kastélyt, a Református és a Görög-katolikus templomot, Rudabányán az Érc-és Ásványbányászati Múzeumot és a műemlék református templomot. Putnokon a Gömör Múzeumot és a Holló Galériát látogattuk meg. Sajókazán a Radvánszky Kastélyban volt Kistérségi Kézműves kiállítás. Debrecenben a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály trilógiájának megtekintése volt a fő programunk. Természetesen minden településen meglátogattuk a római katolikus templomokat, és mindenhol nagy szeretettel fogadtak bennünket.

Nagy sikere van a közös szalonnasütéseknek, amit a templomkertben tartunk. Felejthetetlen élmény a nyári napközisek meglátogatása, jelmezkészítések, totók, kézműves foglalkozások a gyerekekkel. Hallgattunk még előadásokat Ölveczki László tanár úrtól, a honfoglalásról, a magyarok bejöveteléről. A Rendőrség részéről a biztonságról, hogy mire figyeljenek az idős emberek. Gábor és János atyák előadásában a ”Szaléziak Magyarországon” című előadást hallgathattuk meg. 

János Atya az animátorokkal, és a gimnázium tanulóival rendszeresen kilátogat a kurityáni kisegítő iskolába. Néhány alkalommal mi is részt vettünk ezeken a programokon. Nagyon megható látni a gyerekek ragaszkodását, ügyesek kis ajándékkal, műsorral lepnek meg bennünket. Mi is készülünk egy kis házi készítésű süteménnyel, meg a szerető szívünket, ölelő kezünket visszük.

Karácsony előtt kézműves foglakozásokat szervezünk, és az ott elkészített dogokat a Karitász tagok ajándékozzák azoknak, akik adományt adnak az „Egymillió csillag a szegényekért” akcióban.

Látogatjuk a Városi Kiállítótermet, a Kisgalériát és a Gimi Galériát. Így láttuk Hegedűs János grafikáit, Horváth Zoltán népi iparművész agyagedényeit, Bolacsek László ötvösművész, Simkó Fanni bőrműves, a gobleinkészítők és foltvarrók remek munkáit, Krokaveczné Marika szakrális gyűjteményét. Ezeken a programokon változó a résztvevők létszáma, általában 12-25 fő.

Nyomtatványokat adunk az üdülési csekk igényléséhez és a méltányossági nyugdíjemelés kéréséhez. A továbbiakban is szeretnénk ezt a hagyományt folytatni, és olyan programokat szervezni a nyugdíjasok számára, amelyek élményt jelentenek minden résztvevőnek

 

Jancsurák Lajosné

 

A mappában található képek előnézete Nyugdíjas Klub