Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Karitász csoportról

2019.04.24

Első vezetője Begov Ferencné Katika néni, aki 2012-ben Caritas Hungarica-díjban részesült áldozatos, kiemelkedő és példamutató munkájáért.

janos_atya.jpg A csoport jelenlegi vezetője Andrásfalvy János SDB atya.

A Karitász csoport tagjai minden év decemberében karácsonyi vásárt rendeznek. Az itt befolyt összegből élelmiszercsomagokat készítenek, és elviszik azokat a hátrányos helyzetű családoknak, nyugdíjasoknak, akik nagyon hálásak az általuk kapott minden támogatásért. Advent időszakában adományokat gyűjtenek az „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű kezdeményezés keretében. Karácsony előtt meglátogatják a hajléktalanokat és meleg ételt osztanak nekik.

1997-től minden év farsangjának végén megrendezésre kerül a katolikus bál, ahol a Karitász csoport lelkes tagjai felajánlásokat gyűjtenek, melyek a csoport bevételét növelik annak érdekében, hogy további pénzforrás álljon rendelkezésre a folyamatos segítségnyújtáshoz. A bál pénzben nem mérhető emberi értékeket is közvetít, hiszen lelki, erkölcsi, közösségformáló és kulturális szerepet is játszik.

A Karitász csoport fontos feladatának tekinti a betegek látogatását, segítését és lelki gondozását. Minden év őszén megrendezik az Idősek napját, amikor az ünnepi szentmisét az idősekért mutatják be, megkapják a Betegek Szentségét, majd ünnepi ebéden látják őket vendégül. Az utóbbi években a rendezvényen megjelentek száma 120 főre növekedett, mely további bizonyítékul szolgál arra, hogy ennek a kis csapatnak a tagjai nem csak kézzel fogható segítséget, hanem lelki törődést, feltöltődést is nyújtanak az időseknek.

2004-ben a Karitász csoport létrehozta a Nyugdíjas Klubot, ahol havonta egyszer egy kis üdítő, sütemény mellett találkoznak és beszélgetnek. Műsorral vagy előadással is készülnek egy-egy ilyen rendezvényre, de szerveztek már kiállítás megtekintést, szalonnasütést vagy mozilátogatást is. Vezetője: Jancsurák Lajosné Évike.

Az egyházi ünnepségek szervezési és lebonyolítási feladatait is örömmel vállalja a Karitász csoport. Mindannyian az Egyházközség vallását gyakorló tagjai. Az Egyházmegyei Karitász évente két alkalommal lelki napot és egy háromnapos lelki gyakorlatot szervez Egerben, amelyeken rendszeresen részt vesznek. A Karitász-csoport vezetői minden évben zarándokutat és kirándulásokat szerveznek a hívek számára.

A csoport a nyári szünetben tábort szervez pl. a Dédesi-tábor , ahol a gyerekek jó társaságban és jókedvben tölthetik a vakációt, vidám programokon vehetnek részt és élményekkel gazdagabban térhetnek vissza az iskolapadba.

További karitatív munkájukhoz sok erőt, egészséget, hitet és Isten szeretetét kívánunk!

 

Mezőkeresztesi Beatrix tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

 

A mappában található képek előnézete Karitász Önkéntesek Főegyházmegyei Találkozója