Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Szent Család Templom ifjúsági ének- és zenekara

2015.04.28

 „Mily gyönyörűség, íme lásd, amikor az atyafiak együtt muzsikálnak. Ott van az áldás, hiszed-é, csak oda küld a mi Urunk pengő citerákat.”

Mióta vallás létezik, szent zene is létezik. Minden kornak megvoltak a művészei, akik hivatásuknak tekintették a templomi zene felvirágoztatását, jobbá tételét. Egyházzenei reformok sorozata érlelte, szabályozta a liturgiában elhangzó muzsikát, ami ha alapvető jellegét nem is, de arculatát gyakran megváltoztatta. Szent Ágoston még arról írt, hogy bűntudatot érzett, ha a szép dallam elvonta figyelmét a szent szövegről. Koronként változott az igény a liturgikus zenét illetően, egy azonban megmaradt: a szent zene minden korban annak legfontosabb, legújabb zenei vívmányait olvasztotta magába, ezzel is hirdetve Isten dicsőségét.

Így történt ez a popzenével is. Évtizedekkel ezelőtt kivívta helyét a liturgiában ez a fiatalokhoz közel álló zenei stílus. Mind zeneileg, mind a szövegeket tekintve sok értékes dal született, amelyeket hozzáértő szerkesztők kötetekbe rendeztek, hogy legyen miből meríteni az egymás után alakuló templomi ének- és zenekaroknak.

A kilencvenes évek közepén Dr. Medvegy János egykori plébános biztatására, Petró Józsefné, Aranka néni vezetésével néhány zenét tanuló tizenéves elkezdett együtt muzsikálni. Mivel templomjáró gyermekek voltak, megpróbálták a hozzájuk közel álló, fiatalos, úgynevezett gitáros miseénekeket is eljátszani. Élvezték a közös zenélést és ezzel a liturgiát is színesebbé tették.

Tompa István kántor 1998-ban vette át a kis együttest, mert azt látta, hogy szakmai irányítás híján olyan hibákat követnek el, amelyek miatt elmegy a kedvük az egésztől. Felelősnek érzi magát értük és vezeti ezt a lelkes csapatot. A hívek elfogadták ezeket a szentmiséket, és a mai napig minden vasárnap a kilenc órakor kezdődő szentmisén ők muzsikálnak. Igazából ezek az ő fellépéseik. De természetesen adtak egész estét betöltő koncerteket, rendszeresen muzsikálnak az egyházközség farsangi bálján, az idősek napi megemlékezéseken.

A tagok közben természetesen cserélődtek. Az alapítók – Tanyi Bernadett, Márton Enikő, Biró Boglárka, Mihaleczku Zoltán, Misán Valéria, Tóth Erika, Sneider Zsófia, Úrr Adrienn, Bunkóczi Timea, Nagy Zsuzsanna, Kállai Mónika, Misán Valéria, Stech Laura, Béres Katalin, Varga Viktória – közül néhányan az ország másik részébe vetődtek; vannak, akik zenetanárok lettek; vannak, akik visszajárnak; vannak, akik összeházasodtak. Lassan az ő gyerekeik is beállnak az énekkarba.

Manapság az a kegyelmi állapot van, hogy olyan tudású fiatalok alkotják az ének- és zenekart, akikkel kisebb komolyzenei műveket is elő lehet adni. Igaz, kicsit hozzá kell igazítani e műveket a rendelkezésre álló hangszerekhez (fuvola, furulya, klarinét, hegedű, gitár, zongora), de megéri az erőfeszítést, hisz az együttmuzsikálás élménye kárpótol minden fáradságért. Adtak egész estés koncerteket is, ezek közül kiemelkedik Király Péter Húsvéti oratórium című műve. De nyitottak a könnyűzenei világ minden művére, amelyeket elő lehet adni az éppen a zenekarban lévő hangszerek segítségével és az énekesek hangjainak is megfelelnek.

zenekar_2.jpgAz ének- és zenekar névsora: Bazsó András gitár, Bazsóné Sneider Zsófia ének, Csiszárik Katalin gitár, Emri Dávid gitár, Hilóczki Zsuzsanna fuvola, Horváth Anna furulyák, Kerekes Anna gitár és ének, Komódi Dominika ének, ritmushangszerek, Palkó Fanni ének és ritmushangszerek, Pál Lili ének és ritmushangszerek, Spisák Máté hegedű, Spisák Réka ének, Szentpéteri Áron furulya és klarinét. Kedves gyerekek, kedves fiatalok! Gyertek, és fedezzétek fel az együttmuzsikálás örömét, csatlakozzatok hozzájuk!

Szent Cecíliának, a kórusok védőszentjének közbenjárására kérjük a Jóisten segítségét, hogy még sokáig gyönyörködhessünk az ének- és zenekar előadásaiban!

 

Szabóné Gonda Zsuzsanna és Szűcs-Gömöri Viktória

a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanárai