Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Szent Mónika Imacsoport

2016.04.11

szt_monika_kozosseg.jpgA Szent Mónika közösség megalakulásának története


Madridban az Actio Catholica gyűlésén egy édesanya felvetette: „Mit tehetünk mi édesanyák, hogy gyermekeink ne veszítsék el hitüket?”


Válaszul többen elhatározták, hogy naponta imádkoznak, nem csak a saját, hanem minden édesanya gyermekének hitéért és a hét egy napján – amelyet mindegyikük szabadon választhat – a templomban is elmondják imájukat.


Lelki vezetőjük, Lorenzó atya támogatta elhatározásukat. Szent Mónikát, Szent Ágoston püspök édesanyját választották eszményképül.


A kis közösséghez mind több édesanya csatlakozott. 1987-ben megkapták a madridi bíboros érsektől az Egyház hivatalos jóváhagyását is.


Az imamozgalom a világ más országaiba is eljutott és egyre terjed.


Hazánkba Róna Gábor jezsuita atya hozta el ennek a közösségnek a hírét.


Az első csoport Kalocsán 1992-ben Dr. Dankó László érsek úr jóváhagyásával jött létre, majd pedig egy újabb Egerben 1996-ban Dr. Seregély István érsek úr irányítása alatt alakult meg.


A megszólított édesanyák szívesen vállalkoztak arra, hogy legszebb és legüdvösebb feladatukat a gyermekeik hitéért, lelki-testi épségért mondott imáikat „csokorba kötve” is átadják az Úrnak. Aki ismeri Szent Ágoston megtérésének történetét, nem kételkedhet a buzgó anyai szív, a szeretet és az ima erejében!


2005. január 28-án Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr elfogadta a felkérést, és elvállalta a közösség fővédnökének tisztségét.


„Irgalmas Istenünk, szomorúak vigasztalója, 
te, Szent Mónika könnyes imádságát fiának, 
Ágostonnak megtérésével jutalmaztad. 
Közbenjárásukra add, hogy bűneinket megsirassuk, 
és megbocsátó kegyelmedet elnyerjük. 
A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, 
aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, 
Isten mindörökkön-örökké. Ámen.”

 

A mappában található képek előnézete Szent Mónika Imaközösség