Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Advent 2015

2015.12.08

„…EZ AZ ADVENT, MELY VOLT, FIGYELMEZTET ARRA AZ ADVENTRE, MELY VAN,

MELYBEN AZ ÚR JÖVŐFÉLBEN VAN. JÖN FELÉNK AZ ÚR!

 A MI EGÉSZ ÉLETÜNK ADVENT.”

(Prohászka Ottokár)

 

 advent_2015_1.jpgADVENT VAN. …advent nem csak az elcsöndesedés ideje, hanem a lélek-építésé is, ami leginkább a jócselekedetek mindennapi tudatos gyakorlásában, hibáink folyamatos gyomlálásában, és akaratunk megerősítésében nyilvánul meg. Csapatunk egész éves tevékenységéhez hasonlóan, erre az időszakra is teljes programsorozattal készültünk, amely elősegíti, megvalósítja a fenti célokat.

 E tervezetnek több éve kialakított hagyománya van, ám azt mindig kiemelt fontossággal kezeljük, hogy ne rutinból, megszokásból dolgozzunk, hanem minden egyes eseményre olyan lelkesedéssel készüljünk, mintha az az első, és egyben az utolsó, az az egyetlen program lenne, a legfontosabb.

 

Mivel maga az adventi időszak aktív tevékenységgel telik, már Szent András napja előtt megkezdjük az előkészületeket e jó munkára. Az elmúlt években a felkészülésnek két sarkalatos pontja alakult ki: egy megbeszéléssel egybekötött disznótor, és egy lelkigyakorlat. Az előbbiből kettő Galvácson zajlott csapatszinten, és Bekecs községben honosodott meg kerületi berkekben, - amelyen ugyan az utóbbi években nem tudtunk részt venni, de figyelemmel kísérjük e rendezvényt, és keressük a lehetőséget a programba való bekapcsolódásba. Ezek gyakorlatilag az egyházi évvel együtt lezárják a szeptembertől elkezdett őszi hónapokat.

 A lelkigyakorlat idén november 21-22-én VI. alkalommal került megrendezésre, ez alkalommal a miskolci Mindszenti Plébánián Lipcsák János atya jóvoltából. E 6. alkalom már összegzésre is okot ad, s nem tagadom betekintési lehetőségként is írom e sorokat, hiszen a lelkigyakorlat után többen érdeklődtek, többen jelezték, hogy szívesen részt vettek volna rajta. Nos, mi mindig minden érdeklődőt nyitott szívvel várunk, akik szeretnének velünk tartani.

 Az első három lelki nap 2010-12-ben Dédestapolcsányban zajlott az ottani Plébánián, és a sárkányölő Szent György templomban Iváncsy Balázs plébános atya segítségével, Lipcsák János, és Andrási Zoltán káplán atyák idején. A harmadik évben Vitális Gábor szalézi atya, mint új plébánosunk tette lehetővé a Plébánia használatát. Az azt követő években 2013-14-ben kicsit hazatértünk az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániára, ahol Gábor atya mellett Andrásfalvy János atya is segítette munkánkat. Így 2013-ban a Szelézi Szent Ferenc gimnáziumból nagyszámú tanulót is sikerült bevonni néhány órára a lelki nap keretébe - egy vetélkedő, egy Assisi Szent Ferenc meseerdő, egy közös agapé, néhány cserkészjáték, és egy Szentmise erejéig.

 Az események évek óta hasonló módon épülnek fel, bár kevésbé kötötten, mint egy cserkésztáborban, de a programok rugalmasak, változatosak, sorrendjüket is változtatjuk közben, ha a célszerűség úgy kívánja.

 Az események között minden évben szerepel közös éneklés, vacsora agapé jelleggel, teázás, imádság…

…a közben kikapcsolódást nyújtó játékok, bibliatanulmányozások, tábortűzi, vagy tábortűz-szerű beszélgetések, elmélkedések, reggeli, és esti imádságok a kérésekkel, és hálaadásokkal, Szentmise… stb.  

 Volt már példa őszi csillagászatra, új játékok bemutatására is, avagy idén a Zöld Sárkány teázóba is ellátogattunk, de többnyire a visszatérő elemek teszik eredményessé, és vonzóvá e napot.

 A nap vezérfonalául nagy gondossággal választunk ki évente egy olyan filmet, amely az alaphangulatot is megadja. Ezek eddig az Assisi Ferencről és Kláráról, a Don Gnocchi atyáról, és a Szent Ritáról szóló filmek, majd a Szent Bernadett – ez évben épült meg a Plébánián a Lourdesi barlang, - a Néri Szent Fülöp atya életét, idén pedig Giusseppe Moscati doktor alakját bemutató alkotások voltak.

 Témáink a „Miatyánk, mint Krisztustól tanult imádság”, a „Szeretet-himnusz”, a „Nyolc boldogság”, az „Elvetett magok vagyunk – s mi is azokat gondozunk…”, az „Ige megtestesülése”, és a „Jó pásztor” bibliai részek tanulmányozása körül összpontosultak. A szentírási sorok mindig kapcsolódtak egy aktuális gondolat is: a „Nekünk a cserkészet evangéliumi élet - A sátáni konferencia leleplezése”, a „Zsoltárok fontossága - Pió atya imádkozni tanít”, a „Csak úgy lehetsz boldog, ha mások boldogságát keresed”, a „Ki nekem Jézus Krisztus? - Jézus Mit Tenne Helyemben?”, az „Én a Mennyországot választom - Pisztráng-cserkészet”, … és a „Jó pásztor ismérvei életünkben, közösségünkben, önmagunkban - A pásztorbot, és puli rejtélye”.

 A tábortűzi, vagy gyertyafényeknél megtartott késő esti beszélgetéseknél mindig fontos, hogy mindenki elmondhassa gondolatait, tapasztalatait, észrevételeit, ugyanakkor itt is lehetőség nyílik a beszélgetések közepette egy kis közös éneklésre, ha a hangulat engedi egy kis tábortüzes játékra is.

 

 A játékok között előkelő helyett foglal el, többször visszatérve a billiárd, az aktiviti, a DiXit, új játékként sikere miatt ez évben másodszor került terítékre az „Lelki kincs-licit, érték-vásár” játék, de újdonságként hatott a „A lélek a test lényegadó formája” – Milyen kép van a lelkedben? Színezd ki a napodat!”, és a „A Lélek pásztorbotjai I-II - Hogyan tesznek kereszténnyé a hétköznapi használati eszközök, avagy milyen a jó keresztény?” cserkész-játékok is. Az előző két játék rover-őrsvezető cserkész leányaink ötletességét bizonyítja, bár megjegyzem, hál’Istennek a csapat szinte egy emberként, egy célra figyelve dolgozik, gondolkodik, és ha ötletekre van szükség, kreativitásban nincs hiány. Kijelenthetem, hogy szerintem minden cserkészvezető álma, hogy egy ilyen hozzáállású csapatban teljesíthessen szolgálatot.

 Fontos jelentősége van a mogyorónak is, ami egy régebbi zirci kiruccanás emlékét őrzi „Mogyoró-túra” néven. Ezt Imrefi Mór atya szervezte közös programunkként, természetjárással, és ciszter-lelkiséggel megtöltve. A későbbiekben ez a portya lelki része lett lelki napunk egyik ötletadója is.

 E lelki nappal felvértezve vágtunk tehát neki az 2015 adventjének, amikor a Szent Család templomban csapatunk gyújthatta meg az első adventi gyertyát. A gyertyagyújtást Prohászka Ottokár püspök atya, és Böjte Csaba atya gondolatai vezették be tolmácsolásunkban, majd egy közösen elénekelt dal kísérte.

 

 Következő lépésként a berentei, és kazincbarcikai idősek otthona lakói számára készülünk egy kedves előadással, és saját kezűleg készített ajándékokkal, melyeket a foglalkozások, és több összejövetel során valósítunk meg. Részt vettünk a Plébánia által szervezett adventi koszorú készítésében is, és szervezünk a továbbiakban karácsonyi díszek kézművességét is Pál-Kutas Józsi bá’-val, tervezzük ottlétünket a decemberi Szentségimádásokban, és a II. Cserkészkerület karácsonyi ünnepségére Miskolc Városháza dísztermébe, ahonnan elhozzuk a Betlehemi Békelángot Kazincbarcikára az éjféli Szentmise oltárához, és mindenki számára, aki otthonába szeretné azt vinni.

 Az év utolsó programjaként már Karácsony örömhírével, és annak szeretetteljes vidám hangulatában, a Sas-fészekben kívánjuk megünnepelni az óév búcsúztatását, és az újév köszöntését.

Jo-Zsó (cspk)

Fényképek: Józsa „Yo-yó” Judit (rover-ŐV)

 

A mappában található képek előnézete Advent_2015