Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Caritas hungarica díjat adtak át

2018.10.08

Miért kapta a Caritas Hungarica díjat?

 

caritas_hungarica_dija.jpgA Kazincbarcikai Karitász Csoport alapító tagja. A karitász munka sok területén fejt ki kimagasló tevékenységet 22 éve. Az élelmiszerraktár felelőse, az élelmiszeradományokat jó gazda gondosságával kezeli, beleértve azok nyilvántartását is. Különböző beszerzések, vásárlások alkalmával, idejét, fizikai erejét és gépkocsiját a csoport rendelkezésére bocsájtja.


Nagyon komoly munkát végez a karácsonyi és húsvéti segélycsomagok beszerzésénél, a csomagok elkészítésénél és szétosztásánál.

 

Egyházközségi rendezvények megvalósításában elsőnek jelentkezik feladatvállalásra. A rászorulók nehéz helyzetét jó szívvel átérzi és tőle telhetően segít helyzetükön élelmiszer, ruha és egyebek kiosztásában.

 

Kiemelendő, hogy a karitászmunka mindig prioritást élvez nála, és a nap bármely szakában hívható, kérhető, azonnal készségesen rendelkezésre áll. Ez a készsége azt jelenti, hogy az önkéntes karitászmunkában hétvégén és hétköznap is tevékenykedik az adódó szükségek szerint. A „szezonban” – pl. a decemberi gyűjtések-csomagosztások idején ez egy főállást is kitevő elfoglaltságot jelent, de nincs olyan hét, amikor Pista bácsinak a karitászraktár körül, legalább két-háromszor ne kelljen valamit pakolnia, elintéznie.

 

Jóindulata, segítőkészsége, vidám természete, nemcsak a karitász csoport, hanem az egyházközösség építését is szolgálja.

 

Lelkiségét jellemzi, hogy híven gyakorolja vallását, hétköznapi szentmiséken, ha kell ministrálásra jelentkezik.

 

Zarándokutakon és keresztúton ő vezeti a híveket, kezében a kereszttel.

 

Három évig feleségével, Zsuzsával, az új Szent Család templom sekrestyési feladatát is példásan ellátták. Gyermekeiket és unokáikat vallásosan nevelték és nevelik.

 

Példamutató keresztény élete, kimagaslóan áldozatos karitász tevékenysége, becsületessége alapján az élet minden területén kiérdemelte a „Caritas Hungarica” díj odaítélését.

 --------------------

 

 Október 6-án Budapesten a Magyar Szentek templomában adták át a 15 egyházmegyében  kiválóan teljesítő karitásztagoknak a "Caritas Hungarica " kitüntetéseket. A  templom megtelt a kitüntetekkel, azok meghívott vendégeivel és a hívekkel. Az ünnepi szentmisét Spányi Antal püspök úr a M.K.P.K. Karitászért felelős elnöke mutatta be, egyházmegyéket képviselő atyákkal.
  Püspök úr a szeretet szolgálat szépségéről és értékéről beszélt, mindezt az evangélium szellemének megvilágításában

 A szentmise után került sor a kitüntetések átadására. Egyházmegyénként 2-3 fő részesülhetett a díjazásban. Egyházközségünből Szomolya István kapta  meg a karitász önkénteseknek adható legmagasabb  elismerést, melyet Spányi Antal püspök úr, Écsy Gábor  a Magyar Katolikus karitász igazgatója ,és Árvai Ferenc az Egri Főegyházmegye Karitász igazgatója adott át.
István 22 éve, alapítótagként dolgozik az egyházközség karitász csoportjában.
Kedves segítőkészsége, minden hozzáfordulóhoz tükrözi az elkötelezettségét. Mindenkor lehet számítani rá.
Nagy bevásárlások, élelmiszercsomagok készítése, kiosztása, segélyszállítmányok szállítása, kiosztása, raktárkészlet kézben tartása stb.(adminisztráció is).Egyházközségi és  karitászrendezvények munkálatai, akár sekrestyési feladatok is, szóval mindenütt megtaláljuk Istvánt és feleségét Zsuzsát is. Valójában mindketten kiveszik részüket a szeretetszolgálat munkájából.
 István nagy örömmel és megelégedettséggel vette át a az arany kitűzőt és az oklevelet.

 Gratulálunk és szívből kívánunk továbbra is jó egészséget, sok örömet, hogy még sokáig gyakorolhassa a szolgáló szeretetet.

 

Begov Ferencné, az első kazincbarcikai Caritas Hungarica díjas tag

 

A mappában található képek előnézete 2018.10.06 Caritas hungarica díj