Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cserkészcsapat

2015.02.05

cser-1.jpgISMERKEDÉS A CSERKÉSZETTEL

Nézze meg Jókai Mór cserkészcsapatunk rövid reklámfilmjét vagy a Háromkő-bérce tett 2014-es kirándulásunkról készült filmet: https://www.youtube.com/watch?v=mkQXYWdRJdk

https://www.youtube.com/watch?v=HkGDWaDlnO0

„Mi fán terem a cserkészet?” A legtömörebb válasz: önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely támogatja a fiatalokat testi, lelki, társadalmi, és értelmi képességeik teljes kifejlesztésében. E „munkába” felnőttként is be lehet kapcsolódni. A cserkészet, mint életmód a Cserkésztörvények, és a Fogadalom jegyében a cserkészmódszerek segítségével őrsi keretek között zajlik.

„NEKÜNK A CSERKÉSZET EVANGÉLIUMI ÉLET!”

1907-ben egy fiatal angol tiszt 20 tizenéves, szegény sorsú fiút vitt táborozni Brown-sea szigetére. Az akkori Anglia nem sokban különbözött a mai magyar viszonyoktól. A szülők reggeltől estig dolgoztak, sokan munkanélküliek voltak, a gyermekek pedig iskola után összeverődtek, aminek sok esetben az lett a vége, hogy lelkileg kiüresedve csapatostól „rossz társaságba” keveredtek, játékszereivé válva a különféle üzleti érdekeltségeknek. Baden-Powell ez ellen igyekezett tenni. Tudta, egy gyermek egy felnőttnél is többre képes, hallatlan lehetőségeket rejt magában, amit ha nem hozunk felszínre, örökre elveszik. Tapasztalatait összegyűjtve megírta „Scouting for Boys”-t, (Cserkészet fiúknak) című könyvét, amit a világ legtöbb nyelvére lefordítottak, és követve Bi-Pi szellemét sorra cserkészcsapatok alakultak. A fiúk után a lányok is kivették részüket a „cserkész-munkában”. A mozgalom elterjedt, és mind a fiúk, mind a lányok számára három korosztályban (farkaskölyök/tündérkék, cserkész, rover) kínált programokat.

A magyar cserkészet

1912-ben tömörült először szövetségbe Magyar Cserkészszövetség néven - Bi-Pi csak annyit mondott, sikerült megvalósítani, mindazt, amit ő megálmodott, ilyen mozgalmat kívánt létrehozni. Nekünk, akik vállaltuk a cserkészetet, és nektek, akiknek talán megtetszik, csak egy célunk lehet: tisztességes, segítőkész, kötelességét teljesítő, felelősségteljes, nemzetét és az egész teremtett világot szerető emberré válni, akikre mindig számítani lehet, mind felelős állampolgárként, mind egyénként a helyi, nemzeti, és nemzetközi közösségeik tagjaként.

165. sz. Jókai Mór cserkészcsapat – Kazincbarcika

1989. szeptemberétől (újjáalakulásunk óta 2001. májusától) Kazincbarcikán is itt vagyunk - civilben, vagy egyenruhában, - fogadalmunk megtartására törekedve, egy-egy rendezvényen, vagy feltűnés nélkül csöndesen tevékenykedve szombatonként a cserkész-otthonban, jó hangulatú túrákon, táborokban, vidácserkesz-6.gifman játszva, énekelve, komolyan gondolva a felelősségünket…
Cserkészcsapatunkban igyekszünk személyes élményeket nyújtani, és lehetőséget biztosítani, hogy megtapasztalva a közösség erejét cserkészeink megérezzék: együtt mindenért jobb küzdeni. Felismerjék, igazán csak a másokért élő, másokat segítő ember lehet boldog, és így élni napjainkban is lehet. Jelenleg csapatunk 15-20 főt számlál, amelyben kisdiák, egyetemista és felnőtt egy összetartozó közösséget alkot. Mivel a felnőttek, és a nagyobbak a fiatalabbakért is felelősséget vállalnak, folyamatos ön-, és továbbképzésekre is szükség van. A cserkészév szeptemberben kezdődik, összejöveteleink nyitottak bárki számára, egész évben be lehet kapcsolódni a csapat életébe. Törekszünk, hogy olyan változatos programokat állítsunk össze, amelyeken keresztül mindenki meg tudja ismerni a cserkészet lényegét, és megszeretni ezt az életformát.

Csapatunk címe: 3700 Kazincbarcika Csokonai út 18. 10/3.
Csapatparancsnokok: Józsa István
Elérhetőség, információ: 06-30-908-1312, jelkyandras@freemail.hu

2001 óta a csapat által jegyzett programok száma közel 500, akcióink széles skálán mozognak, állandó, megújuló, új és visszatérő programok egyaránt léteznek. Állandó programként fontosnak ítéljük az egyházi, és állami ünnepeken való részvételt.

Egyházi alkalmak: adventi kézművesség a református, és a katolikus egyházközségekben, csapatszintű részvétel a veni sancte-n, az éjféli, feltámadási, és ünnepi szentmiséken, keresztutakon, szentsír-őrzésen. Trianoni emléknap a református templomnál, és sorfalak az augusztus 20-i szabadtéri szentmiséken…
Állami ünnepek: március 15-i koszorúzás a Jókai szobornál, az Egressy Béni domborműnél, a református egyház emlékművénél. október 6-án megemlékezés az aradi vértanúkról a Református templomnál. Október 23.: koszorúzás a BorsodChem emléktáblánál, az ’56-os emlékműnél, és a református templom melletti kopjafánál...

Állandó programok:
- szeptember 22.: megalakulásunk évfordulója, 2009-től nyílt tábortűzzel.
- Őszi portyák: Tiszaföldvár, Recsk, Eger, Nagymaros, Sátoraljaújhely, Martonyi, Sárospatak, Törökszentmiklós, Perkupa, Dédestapolcsány lelki portyák... – Éjszakai portyák a Bükkbe, az Ebecki-tetőre, a Rakaca-tóra…
- December: kézműves-játszóházak a református parókián, és a katolikus plébánián. A Betlehemi láng elvitele Református, Görög katolikus, és Római katolikus egyházainknak, Idős otthonokba, Berentére, Edelénybe, Ládbesenyőre, Szendrőbe, Galvácsra...
- Karácsonyi műsorok színdarabokkal Barcikán, Berentén több Idősek otthonában, és a kerületi karácsonyokon, Miskolcon.
- Csapatkarácsony a cserkészotthonban, csapatszilveszter a „Sasfészekben”.
- Januári fagytúrák (Mária-forrás, Ebecki-tető, Martonyi)
- cserkészfarsangok: Sátoraljaújhely, Mezőkövesd, Miskolc, Jezsuita Gimnázium, Besenyőtelek, Eger, Miskolc, Lévai Gimnázium, 2011. Kazincbarcika, Dózsa Gy. úti általános iskola.
- Március: keresztutak az Ebecki-tetőre, Mária-forrásra, és a városban.
- Tavaszi portyák, túrák: Mária-forrás, Ördög-gát, Varbó, Alacska, Bodnár Gábor cserkészpark - Miskolc, Szerencs, Galvács, Zirc, Dédestapolcsány, Mezőkövesd.
- Cserkésznap április 24. környékén a cserkészotthonban, Szentmisével, játékkal egybekötve.
- Nyár eleje: tábor előkészítés, előtáborok…
- Nyári táborok: 1990. augusztus 16-19. Mária-forrás - 1991. 06. 21-28. Debrecen (Magyar Reformátusok II. Világtalálkozója tábor) - 1993. Tiszaújváros Kárpát-medencei cserkésztalálkozó (A Rákóczi Szövetség szervezésében)
2001. Mária-forrás - Honfoglalás-tábor, - 2002. Potácsháza - Indián, kerületi nagytábor - 2003. Galvács, Téglaszín - Kuruc „hosszú-portya” - 2004. Galvács, Téglaszín - III. Béla tábor - 2005. Zirc, Páli-hálás - Toldi Nagytábor - 2006. Mária-forrás - Bolvári Pál emléktábor, Sziklatábor - 2007. Mogyoróska, Bónyi-kút – Pál utcai fiúk Nagytábor, - 2008. Kurta-bérc - Assisi Szt. Ferenc tábor - 2009. Galvács, Szabadidő-park - Kalóz-tábor - 2010. Dédestapolcsány, Plébánia - Benyovszky Móricz tábor - 2011. Becskeháza, Kopaszka - Szent István király tábor - 2012. Galvács, Szabadidő-park - „100 év jó munka” tábor
- Augusztusi Nagyoldogasszony portya: Három napos rover-gyalogtúra a Csereháton – A Martonyi Pálos kolostor romhoz.
- augusztus 20-i Szolidaritás tüze: 2005. Tiszaújvárosban a Tisza cserkészcsapattal, majd a csapatotthonban, 2010-ben Sárospatak mellett a Jezsuiták táborában, 2011-12-ben Kazincbarcika legmagasabb pontján, az Ebeczki-tetőn.

A fenti programok mellett, sok egyéb program is színesíti tevékenységünket: Részvétel az I. világháborús temető takarításában Miskolcon, a barcikai férfizarándokutakon, a Moby Dick horgászversenyen, a 2005-ös Vascserkészen, cserkészbálok, XI/11 cserkészfesztivál, játéknapok, felvidéki barlangászat… és sok-sok rendszeres foglalkozás van mögöttünk, és reméljük előttünk is.
Több olyan alkalmat is sikerült szerveznünk, amire más csapatok is eljöttek - Indián-nap, Pákozdi akadályversenyek, meseerdők stb., és mi is szívesen mentünk más csapatokhoz látogatóba (Tiszaújváros, Sárospatak, Szerencs, Miskolc).
Több helyi, városi, megyei alapítvánnyal, egyesülettel, intézménnyel építettünk ki jó kapcsolatot, rendszeresen hívnak, résztvevőként, segítőként. így pl. a református parókiára, a katolikus plébániára, a karitász csoport, és a városi önkormányzat rendezvényeire (pl. Teszedd). Tagjai vagyunk a Kazincbarcikai Egyesületek fórumának is. Miskolcon a Háromkő Egyesülettel, és a Hunyadi Alapítvánnyal sikerült jó együttműködést kialakítani, még vidéki szervezetként a galvácsi „Galvács Öröksége” Kulturális Egyesülettel volt több közös rendezvényünk. Berentén, a Bányásznapon évente igyekszünk eleget tenni a meghívásnak.
A csapat alapítványa a „Tábortűz” Kazincbarcikai és Berentei Gyermekekért Alapítvány, amelyet 2005-ben hoztunk létre.
Mi magunk is több kulturális programot szerveztünk, (színház-, mozi-, múzeum-, koncert-, kórustalálkozó-látogatás, a Fiatal magyarság rendezvényre ismert hazai, és külföldi magyar cserkészek meghívása stb.)
Többször vettünk részt a SZER-en, Sneider Zsófi kijutott a Thaiföldi dzsemborira, Bazsó Andris a portugáliai roverwayre, 2005-ben képviseltük csapatunkat a Kölni Katolikus Világtalálkozón, és a Rimaszombati cserkésztestvéreinkkel éveken át tartottunk jó kapcsolatot.

Csapatunk nem nagy létszámú, a tapasztalat mégis azt mutatja, néhány főnyi éves gyarapodással meg tudunk újulni, ütőképes, egymásra számító csapat az, ami minket jellemez. Ez a jövőre nézve is célunk: új erővel, a régieket megtartva előre nézni, lélekben fejlődni. Fontos viszont, hogy egymásra mindig tudunk számítani, nyitott szívvel egymáshoz fordulni. Nem a létszám a meghatározó, hanem az, hogy aki közénk lép akár csak kis időre is, a szeretetet vigye tovább magával.

A 165. sz. Jókai Mór cserkészcsapat továbbra is vár minden fiatalt, mert egy élő, egymásra figyelő közösséget csak közös erővel tudunk továbbépíteni, és működtetni.

Ugrás a lap tetejére
 

 

A mappában található képek előnézete Cserkészcsapat