Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cserkészek a mesék világában

2015.09.02

Csapattábor: 2015. Augusztus 4-13. – 165. sz. Jókai Mór cserkészcsapat

csapat.jpg

A cserkészév legnagyszerűbb eseménye, csapatunk tábora idén Galvácson volt. Tulajdonképpen nem is Galvácson, hanem Meseországban, mert a cserkésztáborokra jellemzően, mindig valahol máshol és máskor vagyunk, mint a valós földrajzi helyszínen, és a valós időben. Most az 1800-as évek elején jártunk Németországban, Jacob, és Wilhelm Grimm, a híres mesegyűjtők idejében. A Grimm-testvérek persze még ettől is messzebb repítettek minket, túl téren és időn, a mesék örök birodalmába…

Táborunk egy maroknyi előőrse már hétfőn elkezdte Meseország sátrainak, és földjének felépítését, mely tevékenység bár esőben kezdődött, délutánra napsütésben folytatódott – s ez a napsütés aztán sem az időjárásban, sem kedvünkben nem pártolt el tőlünk egészen a tábor végéig, amiért az égieknek igen nagy hálával tartozunk.

Maga a tábor kedden kezdődött és a következő csütörtökig, azaz tíz napon át tartott. Lakói négy őrsöt alkottak: az Elveszett fiúk, a Grimmaszok, a Grimm Dream Team és a Holdkóros koboldok külön kis körleteket építettek maguknak. Két helyen is készült egy-egy kicsi tó, a Koboldok lakosztályába pedig egy remek forgóajtón át (vagy annak megkerülésével) lehetett bejutni.

A táborban rengeteg jó program várt ránk: Nyomozós játékokban, és kvízekben próbálhattuk ki agyafúrtságunkat, egy kereskedős játékban minden üzleti érzéket latba vetve szerezhettünk, és költhettünk el aranyhal-pénzeket, a meseerdőben pedig óriásokkal, törpékkel és egyéb varázslatos lényekkel találkoztunk.furdes.jpg Fürödtünk a Rakacai-tóban, meghódítottuk a Szendrői várat, énekeltünk, métáztunk, és szám-, és színháborúztunk. Kézügyességünket is próbára tettük faragással, bőrözéssel, és saját házi háromfejű sárkányunk elkészítésével. Az üvegekkel lövöldözős vízi csata és az ezt követő vizes csúszda is emlékezetes volt. Mindenki megtapasztalhatta az éjjeli őrködés fárasztó, de szép óráit, melyek után a reggeli ébresztők feledhetetlen zenei élményt nyújtottak. Betekintettünk a csillagképek titkaiba, és talán némi újat is tanulhattunk egészségügyről, rovásírásról, útjelekről, és csomózásról...

Minden nap a reggeli zászlófelvonással, és imával kezdődött, és hasonlóképpen az esti zászlószertartással ért véget. Esténként Ádám János atya pisztrángleveleiből kaptunk lelki útravalót. A napok talán legszebb része volt a minden esti tábortűz, melyeknek varázsa valóban a cserkészet fénypontja. …és ismét belekóstolhattunk egy éjszakai riadó fárasztó pillanataiba is.

A kilenc nap alatt sok vendég is megfordult nálunk hosszabb-rövidebb időre, akiknek az érkezése mindig örömet jelent. mise.jpgA tábori misék, és az istentisztelet is a legszebb részek közé tartozik, azt hiszem, minden alkalommal olyan gondolatokat hallhattunk, amik sokáig élnek majd emlékezetünkben.

Közben újra és újra felbukkant a két Grimm testvér, és a könyvtáros, szorgalmasan folytatva a mesék könyvekbe való összegyűjtését, miközben mi is mind mesehősökké lettünk egy kicsit. Pille Panni, Ariel, Pán Péter, Malacka, Csipkerózsika, Piroska és még sokan mások, mind felbukkantak, így építgettük együtt Meseország várait...

Az építkezés pedig a táboron túl folytatódik tovább, sőt ott kezdődik csak igazán. Mert mesék vagyunk valamennyien – és hősei, szereplői, írói és olvasói egymás és a magunk meséjének. Tíz napon át csak azt kutattuk, azt tanultuk, amit egész életünkben keresünk majd, hogy hogyan legyen igaz és szép a mesénk, hogy legyőzve az akadályokat, és pisztrángként az árral szemben úszva, végül is boldogan éljünk.

 

Ölveczki Georgina – rover őrsvezető

 

A mappában található képek előnézete 2015 cserkésztábor