Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cursillós foglalkozás 2015. május 4

2015.05.06

A cursillo (spanyol eredetű szó) magyarul a kereszténységről szóló rövid tanfolyamot jelent. Segítségével a vallásosak, de a hittől távol lévők is mérlegelhetik és átélhetik, mi a keresztény megközelítés és a válasz a ma kérdéseire. Városunkban három cursillós csoport működik, találkozóikat, összejöveteleiket minden héten a szentmise után a Szent Család Templom hittantermében – cursillós terem – a plébánia hittantermében, vagy a Don Bosco Iskolában tartják meg a résztvevők.colores.jpg

2015. május 4-én alkalmam volt betekintést nyerni egy ilyen összejövetel eseményeibe. A litániát és a szentmisét követően, amelyeket május hónapban a Boldogságos Szűz Mária köszöntésének és dicsérésének szentelnek, összegyűlt a 18-20 fős „kiscsalád”. Áradó szeretettel és örömmel üdvözlik egymást hétről hétre. „DE COLORES!”- hangzik a köszöntés, mely egyrészt utal a résztvevők vidám, örömteli hangulatára, másrészt életútjaik sokszínűségére; vannak köztük bölcső keresztények, curillo_2.jpgugyanakkor nemrég megtért hívek is színesítik a csoportot. Méltán nevezhetem a közösséget „kiscsaládnak”, hiszen a Szerető Istenben való hiten kívül bizonyos esetekben a vérszerinti kötelék is összetartja a SZERETET közösségét.

Az úgynevezett cursillos csoportot Farkas Gáborné Marika néni hozta létre férjével eleinte munkatársak, barátok toborzásával, s a kör egyre bővült, mert aki egyszer ellátogatott ide, később is visszatért. Ennek oka, hogy ez más, mint egyszerű keresztény találkozó, ez attól sokkal több! A cursillisták átélhetik a szerető közösséghez tartozás érzésének élményét, s lehetőség adódik a mindennapi gondok curillo_3.jpgmegbeszélésére, egymás bíztatására, segítésére. Ebben fontos szerepe van a mosolynak, hiszen egy MOSOLY nem kerül semmibe, mégis erőt ad a mindennapokhoz.

A cursillo imádsággal, könyörgéssel kezdődik, majd az éppen aktuális házigazda – látogatásomkor Farkas Gábor, az egyik alapító tag – felvet egy témát, pl. „Légy önmagad!”, majd rövid elmélyülés után megosztják egymással gondolataikat, s egymás tapasztalataiból gazdagodva nyernek új erőt.

Végezetül, a csoport tagjai szeretettel várják azokat, akik baráti kapcsolatokra, vagy csak egy jó beszélgetésre vágynak. Ebben a kis közösségben ezt könnyen megtalálhatják.

 

„SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!”

 

Földvári Andrea

tanár, Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

 

A mappában található képek előnézete Colores_2015_05_04