Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egri Főegyházmegyei Jubileumi Karitász Találkozó.

2016.05.30

egri_karitasz.jpgA szentmisét  Spányi Antal püspök atya, a Karitász püspök elnöke celebrálta, akit nagy szeretettel köszöntött a házigazda, Ternyák Csaba érsek atya.

 

A szentmise után Soltész Miklós államtitkár úr méltatta a karitász jelentőségét, fontosságát: kis hazánkban és a világban egyaránt jelenlévő keresztény segítők közösségéről van szó.  Hazánkban mind a 16 egyházmegyében van karitász csoport mintegy 9000 taggal.

 

Ezek után Böjte Csaba atyát hallgattuk nagy érdeklődéssel, aki a család, a gyermek és a közösség fontosságáról beszélt. Lehet, hogy mondanivalójának nem a legfontosabb része volt, de mindannyian jót nevettünk a történeten, ahol sok közös rokon hölgynek kellett volna közös nevezőre jutni. Csaba testvér sem boldogult velük, hiába a jó szó és az ima, csak folyt a duli-fuli, mígnem egy ifjú anyuka a karján ülő csecsemővel jelent meg, ami varázsütésre békét hozott,  rögtön etyele-petyele hangulat alakult ki, hát ezért is kell a gyermek minden családban.

 

Dél körül rajzpályázati díjak kiosztására került sor, amit gyermekeknek hirdettek meg és valami jótékonysági témát kellett alkotniuk. Nem kis büszkeséggel fedeztük fel, hogy Barcikáról több  rajzpályázat is érkezett, örömmel fedeztük fel Ölveczky Boglárka remek munkáját.

 

egri_karitasz_0.jpgEbéd előtt elleptük a Bazilika lépcsőjét egy közös fényképezkedés céljából.

A „szendvics” ebéd után volt szerencsénk néhány karitász csoport életébe betekinteni és ötleteket gyűjteni. Nekem nagyon tetszett Fehér Róbert atya ötlete a „Mini Karitász” szárnybontogatásáról.  A felnőttek mellett már óvodásokat is bevonnak a segítő munka megszerettetésére.

 

Az ózdiak bevállalták a rövid lejáratú élelmiszerek elszállítását és szétosztását, amit egyik nagy élelmiszer áruháztól kapnak.  Az áruház zárásakor adják át az árut és másnap ki kell osztani a rászorulók között.

 

Érdekes beszámolót hallottunk a RÉV /Remélt Élet Változás/ tevékenységéről, akik a szenvedélybetegség megelőzéséről és gyógyulásáról adtak tanácsot.

 

A végén Árvai atya, az Egyházmegyei Karitász vezetője adott értékes útravalót: ne Karitász rabszolgák legyünk, hanem  keresztények a szó szoros értelmében. Az emberek nem arra emlékeznek, hogy valamit adtunk, hanem arra, ahogyan adtuk!

 

A közös együttlét boldog örömével és tettre készséggel feltöltődve érkeztünk haza. Hála legyen az Úrnak, minden jóakaratú emberért és minden jó tevékenységért.

 

 

Kazincbarcika, 2016. május 24.

 

Farkas Gábor karitász tag

 

A mappában található képek előnézete Egri_Karitász_Találkozó