Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Karitász kirándulás a Cserehát településeire.

2018.05.03

A Szent Család templom parkolójából indultunk. Első állomás a szikszói Szentháromság Templom volt, ahol szentmisén vettünk részt, majd a mellette lévő, középkori református templomot tekintettük meg.
Második állomásunk a felsővadászi Rákóczi Kastély volt, ahol az iskola igazgatóhelyettes asszonya kalauzolt bennünket nagy szívélyességgel.

Harmadik állomásunk Szanticska, a gyönyörűen rendbe hozott parasztházakkal büszkélkedő aprócska falu volt. Ott egy kissé beragadt a buszunk, de a helyiekkel való összefogásnak köszönhetően egy óra múlva mégiscsak tovább tudtunk menni.

Negyedik állomásunk Keresztéte törpefalu volt, az encsi járásban. Miskolctól kb. 65 km-re északra fekszik. A szlovák határtól kevesebb, mint 2,5km választja el. Lakosainak száma 41 fő. Gyönyörű zöldellő völgyek között kanyargott az utunk, végig napsütésünk volt, és nyugalom áradt ebből az aprócska faluból is. A 15 ezer tő levendula ültetvénye elvarázsolt bennünket. A település látnivalói az apró iskolatemplom, amely kívülről templom, belülről templom és iskola egyben, ahol 1972-ig tanulhattak gyerekek. Tornácos parasztházak, fehérre meszelt faluház, nyári konyha nagyságú önkormányzati épület, melynek ajtaja nyitva áll, ha nincs ott senki, akkor is, kedves, mosolygós, vendégszerető polgármester úrral. Köszönjük szépen a nagyon kedves fogadtatást, az ajándékokat, a finom ebédet, amivel vártak bennünket! Köszönjük az egész út pontos szervezését is Begovné Katalin, karitász alapítónak, valamint barátnőjének, Erzsikének. Jóllehet, indulásunk előtti napon derült ki, hogy rally verseny lesz azon a vidéken, a jó Isten és a jó emberek segítségével, hála Istennek, mégiscsak sikerült megszervezni ezt a lélekfrissítő programot.

Köszönetünket fejezzük ki Andrásfalvy János atyának, aki egész nap a lelki és szellemi táplálékunkról gondoskodott. Szép élmény volt különösen a szikszói templomban bemutatott szentmise a prédikációval, az egész napon át tartó segítő és megértő szeretet, a jó hangulat, ami végigkísérte kirándulócsoportunkat  az egész nap folyamán.

 

Vitéz Szabó Judit

 

 

A mappában található képek előnézete Karitász kirándulás a Cserehát településeire.