Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Karitász csoport

2015.02.05

karitasz-3.jpgA szeretet nevében...

A "Caritas" görög szó, jelentése: szeretet

Az Egyháznak kezdettől fogva – Jézus tanítása szerint – küldetése volt a szolgáló szeretet gyakorlása. Intézményei évszázadokon át jól működtek világszerte, így hazánkban is. A II. világháború után ezek tevékenységét beszüntették, csak a rendszerváltás után szerveződtek újra. Egyházközségünkben a kilencvenes évek elején öntevékenyen, egyéni kezdeményezésekkel próbáltunk segíteni az erdélyi, majd a magyarországi árvizek bajba jutottain. Élelmiszert, ruhaneműt gyűjtöttünk, és lassan kialakult egy lelkes kis csapat.

1996. május 20-án tartottuk meg alakuló ülésünket, ezzel a munka megindult, a segítségnyújtás elkezdődött. Pénzünk egyáltalán nem volt. Az első „tőkénk” egy karitász-tagunk, Szűcsné Ibolya angol nyelvtanfolyama volt, aki a befolyt összeget a Karitász csoportnak ajándékozta. Ebből kezdtük el az élelmiszer csomagok készítését, amit folyamatosan osztottunk a rászorulóknak. Beteglátogató párok alakultak, akik az idősekkel, betegekkel tartották a kapcsolatot.

Mivel pénzforrásról magunknak kellett gondoskodni, meghirdettük az első karácsonyi vásárt. Híveinktől összegyűjtöttük a feleslegessé vált ruhaneműt és egyéb holmit, és ezekből jótékonysági vásárt rendeztünk. Az első karácsonyra 40 élelmiszer csomagot tudtunk kiosztani, 2007-ben már 200 db-ot. Időközben a karitász-vásár városi szintre növekedett. A gyűjtésből megmaradt „árut” – amely 2-3 teherautónyira szaporodott – szétosztjuk a helybeli rászorulóknak, intézményeknek, a környező települések önkormányzatának.

1997-től felvállaltuk a katolikus bál megszervezését, mint azóta is minden év farsangjának végén. Ezek bevétele is a Karitász kasszáját növeli, de pénzben nem mérhető lelki, erkölcsi, közösségformáló és kultúra közvetítő szerepe is van.

A Karitász csoport fontos feladata a betegek látogatása, segítése, lelki gondozása. Ez részben a betegek otthoni látogatásával történik, nagyobbik hányada a kórházi beteglátogatásban nyilvánul meg. Hétről-hétre látogatjuk a kórházi betegeket, különösen az ápolási osztályokon lévőket, kívánságra felkészítve őket a szentségek felvételére. Odafigyelünk idős testvéreinkre is, és ahol szükséges, segítünk. Látogatjuk otthonaikban, kisebb-nagyobb javítást elvégzünk, bevásárolunk, költöztetünk, ügyes-bajos dolgokat intézünk. Évente megrendezzük az idősek napját. Az ünnepi szentmisét ekkor őértük mutatjuk be, megkapják a Betegek Szentségét, majd ünnepi ebéden látjuk őket vendégül. Az utóbbi években a résztvevők száma 120 főre duzzadt. Természeti katasztrófák esetén is segítséget nyújtottunk többfelé, pénzadomány, élelmiszer- és ruhanemű gyűjtési akciókkal.

Karitász csoportunk hozta létre 2004-ben a nyugdíjas klubot, amelynek keretében havonta egyszer egy kis tea és pogácsa mellett összejövünk. Rendszerint valami műsorral vagy előadással készülünk, de volt már közös szalonnasütés és mozilátogatás is. Vezetője Jancsurák Lajosné.

Már az első találkozáskor felmerült az igény, hogy jó volna létrehozni egy énekkart. Megkeresésünkre Molnárné Csutor Ágnes énektanárnő elvállalta az énekkar vezetését, majd megtartottuk az első próbánkat. Énekkarunk indulásakor néhány vállalkozó kedvű férfi is csatlakozott hozzánk. Ma már ők a vegyeskart erősítik, a nyugdíjas énekkar először női egynemű karrá szerveződött, majd a vegyeskar megalakulása után fokozatosan beolvadt az új énekkarba. Közös énekünkkel sok szép egyházi ünnepünket sikerült szebbé, ünnepélyesebbé tenni. Felejthetetlen élmény volt számunkra 2005 augusztusában a Felvidékre tett kirándulás, a Szlovákiában élő magyar testvéreinkkel való közös hangverseny, 2007 decemberében a berentei népdalkórus hívott meg minket közös éneklésre.

Az egyházi ünnepségek szervezési és lebonyolítási feladatait is mindig örömmel vállalja a Karitász Csoport. Természetesen mindannyian vallásukat gyakorló tagjai vagyunk egyházközségünknek. Az Egyházmegyei Karitász évente két lelki napot és egy háromnapos lelkigyakorlatot szervez Egerben, amin rendszeresen részt veszünk. Évente egy alkalommal a bánhorváti Karitász csoporttal közös lelki napot tartunk. Minden évben közösen kirándulunk, zarándokolunk valahová, amely a hit és a közösség erősödését szolgálja.

Begov Ferencné
a Karitász Csoport első vezetője

 

A mappában található képek előnézete Karitasz