Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szent Erzsébet ünnepsorozat Kazincbarcikán

2017.12.04

szt_erzsebet_b1.jpgNovember 18-án Katolikus Karitász továbbképző napja gazdagította a karitász önkénteseket. A 9 órai szentmisén Vitális Gábor atya homíliájában a szeretetszolgálat szépségéről, szükségességéről beszélt, de arról is, hogy milyen nehézségekkel találkozhatunk a segítés kapcsán.

Karitászvezetőnk A. János atya konferálta a nap további programpontjait. A kávészünet után a DBSK-ban az első előadó  Gábor atya volt, aki értékelte a munkánkat, és kérte, hogy jobban figyeljünk a lelkiségre, és ne a programok határozzák meg munkánkat. Isten tervét próbáljuk megvalósítani egy-egy segítés kapcsán.

Kazincbarcika Önkormányzat Szociális Osztályának vezetője, a város segélyezési lehetőségeit ismertette a hallgatósággal.

 Ezt követően hallhattunk az egyházmegyénk krízissegélyezési módszeréről, majd Begovné Kati a karitász csoportunk gyakorlatát és lehetőségeit ismertette /élelmiszer, ruha, háztartási gépek bútor/, egyéb felajánlások gyakorlatában.

 István Zsolt a Szociális Szolgáltató Központ Igazgatója ismertette az intézmény felépítését, működését, és szerteágazó tevékenységét. Hosszú évek óta gyümölcsöző a kapcsolat az intézmény és a karitász között.

A résztvevők közös ebédje után Molnár-Gál Béla, a Don Bosco Iskola igazgatója lelkesen beszélt arról, hogyan tudják integrálni a fiatalokat iskolájukban.

A vietnámi Ferenc atya a Magyarországon megélt, karitatív pozitív és negatív tapasztalatairól beszélt elragadó előadásmódjával.

Programunk utolsó témája az újraélesztés-- illetve az eszméletlen beteg ellátása volt.

Tamás Ernő mentőtiszt élvezetes előadásában ambubabán gyakorolhattuk a szívkompressziót ill. a lélegeztetést, mellyel emberek életét tudjuk megmenteni, amíg a szakszerű segítség megérkezik.

                Továbbképző lelki napunk végére érve úgy értékelhettük, ismeretekben  és lelkiekben egyaránt sokat épültünk gyarapodtunk, melyet további karitász munkánkban kamatoztathatunk.

Ezt a programokban bővelkedő napot a Szent Család templomban litániával zártuk.

Vasárnap, 19-én különös izgalommal készültünk, ugyanis Szent Erzsébet életének kevésbé ismert jeleneteivel szerettük volna a szentmisén résztvevő híveket megajándékozni.

szt_erzsebet_b2.jpg

A mintegy 48 fő szereplő - korabeli jelmezekben és korabeli zene kíséretében való - bevonulása is érdeklődést váltott ki. A jól megválasztott szereplők, fiatalok és idősebbek - Szent Erzsébet, Lajos, Henrik,és Zsófia - életszerűen elevenítették fel a kor gondolkodását, életmódját. Együttérzést váltott ki a szegények, koldusok, betegek csapata, akik között Szent Erzsébet a jócselekedeteit gyakorolta.

Az előadás, és maga a Szent a ma emberéhez is szól, tegyük a jót, osszuk meg "kincsünket".

A közönség nagy tapssal hálálta meg a rendezőnek, Tompáné Margónak és férjének, Tompa Istvánnak, valamint a sok szereplőnek a fáradozását.

 A szentmisék végén Szent Erzsébet kenyérrel ajándékoztuk meg a résztvevőket. A 600 db kenyérkéből jutott a hajléktalan szállón élőknek délután vittük nekik, ott is megemlékezve a szegények patrónusáról.

A programok megvalósítása a város önkormányzati pályázatának segítségével valósulhatott meg, köszönet érte.

 

Begov Ferencné Katalin,

karitász alapító

 

A mappában található képek előnézete Szt. Erzsébet ünnepsor