Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Templomaink

2015.02.14

Avilai Szent Teréz-plébániatemplom

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81vilai_Nagy_Szent_Ter%C3%A9z-templom

1913-at írtak, amikor Dr. Samassa József bíboros-érsek főpásztor június végén felszentelte az akkori Sajókazinc katolikus templomát, mely az Avilai Nagy Szent Teréz titulust kapta. 94 évig ez a kis templom volt az Isten háza – a közben 32000 lakosú – avilai-1.jpgKazincbarcikán, távol a városközponttól, a régi kis falucska egy kiemelkedő dombján.

1982-től kapta csak meg e templom a plébániatemplomi rangot, s Juhász István plébános úr volt az, aki hihetetlen energiával, csodálatos tervekkel és kifinomult ízléssel varázsolt egy lepusztult templomból valóságos ékszerdobozt. Az igazi nagy átalakítások a II. Vatikáni zsinat határozatának szem előtt tartásával kezdődtek, új lendületet adva a belső és a külső átalakításhoz.

Lavotha Géza fafaragó művész munkái – a szentségház, a stációk, a szentek szobrai – életművének egy fontos fázisaként tették hihetetlenül kedvessé ezt a templomot. A fa melegségét Bolacsek Lászó ötvösművész sárgarézből készült munkái – a csillár, a falikarok, a kórus előtti korlát – mindezt csak fokozták. Az Olaszországból kapott orgona hangja pedig méltó kíséretet biztosított a szentmisékhez.

Juhász atya 1993-ban bekövetkezett halála után Dr. Medvegy János plébános folytatta elődje szépítő munkáját, melynek eredményeképpen új plébánia és vizesblokk épült, a templomkert megújult, és szép kerítést kapott, a templom új palatetővel gazdagodott, s a belső festés, a szentély és a Mária-oltár piros szőnyege, valamint a mindenkori sekrestyés virágkompozíciói teszik teljessé és tökéletessé az összhatást.

2003-ban már Iváncsy Balázs új plébánosunk nevéhez fűződik a harangtorony tatarozása, 2005-ben az elektromos hálózat teljes felújítása, járólapozás és a belső tér festése, és elkészült a gázfűtés is. 2007. május 4-én harangszentelésre gyűltünk össze. 90 évet megélt régi harangunk megrepedt, így új harangot öntetett az egyházközség, melyet Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek úr szentelt fel.

E templom hétköznapokon sem volt soha üres, nagyobb ünnepeken pedig túl picinek bizonyult. De az emberek hite, Isten iránti szeretete kitágította a falak korlátait, s a mai napig sem hagyják magára Isten ezen hajlékát sem.

 

szent_csalad-1.jpgSzent Család-templom

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Csal%C3%A1d_r%C3%B3mai_katolikus_templom_%28Kazincbarcika%29

A telek alapterülete: 6000 m2, az altemplom nettó alapterülete 516 m2, a földszint nettó alapterülete 836 m2, míg a kórusszint 357 m2-es. Az épület nettó alapterülete összesen 1444,84 m2. Templomunk magassága 16, 5 m.

A főoltár mögött helyezkedik el a Szent Család mozaikkép. A kép Puskás László művész úr alkotása, akinek a munkáját a krakkói magyar kápolnában is meg lehet tekinteni. Az oltárkép felszentelését 2008 december 28-án, a templombúcsún Ternyák Csaba érsek atya végezte el.

Az üvegablakokon magyar szentek és neves egyházi személyiségek sorakoznak. A Rózsafüzér Társulat készíttette a keresztelőkutat, ami egy márványtömbből lett kifaragva. A fedelét Bolacsek László művész úr készítette.
 

2009-ben új orgonát kapott a templom, az olasz Viscount ogonagyár legújabb, Physis technológiával működő, Unico 400 templomi orgonáját, amely talán a világ legszebb hangú digitális orgonája. Felszentelését december 6-án, Ternyák Csaba érsek úr végezte.

Templomunk Mária-kápolnája arra szolgál, hogy amikor kevesen vagyunk, akkor itt lehet szentmisét tartani, és ezt a helyiséget melegebbre tudjuk fűteni. Három közösségi terem is van az emeleten, amelyeket a lelkiségi mozgalmak vehetnek birtokba, s melyeket a felnőtt hittan tartására is kihasználhatjuk.

A torony külön áll a templomtól, így kiemeli a templom összképét. Magassága 33 méter, és ebben 3 harang lakik. A harangok Lengyelországban készültek, összsúlyuk 620 kg. A nagyharang a Szent Család, a középső Szent Erzsébet, míg a kicsi Szent Imre tiszteletére lett öntve. Az altemplomban 1950 urnahely van elhelyezve.

A templomkertben kialakításra került egy keresztút, amit 2011. április 29-én szentelt fel Bíró Antal erdélyi ferences szerzetes atya. A stációk képeit Kerékgyártó Emerencia rajzolta meg, Tompa István vektorgrafikává alakította, Szabó Sándor pedig homokfúvásos technikával gránitlapokra vitte fel. A kereteket Fülöp Tibor kovácsművész készítette. Az egyes stációk a hívek anyagi hozzájárulásával valósulhattak meg.

A templom mellé terveztünk egy plébániát és egy közösségi házat is. Remélem, hogy ezek is minél előbb elkészülnek.

Iváncsy Balázs volt plébános

 

A mappában található képek előnézete Templomaink